PC #19, decembar 1996

Trendovi razvoja računarske industrije već 25 godina se najbolje uočavaju na Comdex-u, koji je ovih dana završen. Iako izveštaj iz Las Vegasa tek očekujemo, svet je već obišlo nekoliko vrućih vesti: digitalne kamere su načinile veliki korak napred, IBM je demostrirao prenos podataka kroz ljudsko telo, AT&T je širokoj publici po prvi put ponudio RSA šifrovanje, DVD diskovi su i dalje "na ledu" zbog problema sa autorskim pravima, a kruna Comdex-a je priča o mrežnim računarima.

Da li je mrežni računar, jeftina kutija koja sadrži samo procesor, nešto memorije, modem i tastaturu, a sav potreban softver crpi sa Interneta, revolucionarni korak ili još jedan od ćorsokaka računarske industrije? Neki kažu da su današnji PC računari složeni, skupi i tromi "dinosaurusi", koje će ovi "mrežni insekti" oduvati sa scene, odnosno da će se ponoviti priča od pre desetak godina o mainframe sistemima i personalcima. Drugi kažu da je korisniku potrebna što veća računarska snaga koju će sam kontrolisati, a da mrežni računari predstavljaju užasnu sliku Velikog Brata koji posmatra vaše TCP/IP pakete. Treći nude kompromis: mrežni računar neće ući u domove, ali će predstavljati idealno rešenje za korproracije sa razvijenom Intranet mrežom.

Najveći već "igraju na obe karte": Microsoft je na Comdex-u predstavio operativni sistem Windows CE, namenjen dosadašnjim organajzerima, a HP i Compaq ponudili hardver na kome se Windows CE uspešno izvršava. IBM je odmah uzvratio udarac, opisujući svoj mrežni računar koji će verovatno raditi pod Corel WordPerfect Suite-om. Integrisani paketi tako ne idu samo uvis, prema većoj složenosti i moći karakterističnoj za Office 97 koji predstavljamo u ovom broju "PC"-ja, već i prema korisnicima manjih zahteva. Raznovrsnost računarske industrije je sve veća, pa svako može da odabere ono što mu odgovara.

Vi ste i u decembru izabrali "PC", pa ćete na 152 strane ovoga broja čitati ne samo o mrežnim računarima i Office paketima, već i o najbržim CD-ROM čitačima, matičnim pločama sledeće generacije, modernim mrežama, telefonskom imeniku na CD-u, PowerBuilder-u, Oracle-u... Čitaćete i o Internetu - ako to niste već učinili, ne oklevajte da se odmah povežete na Mrežu, jer vam "PC" već za sledeći, dvadeseti broj priprema zanimljiva iznenađenja, među kojima su i dve nagradne igre koje organizujemo u saradnji sa Cores-om. Vidimo se pred Novu godinu!

 

horizontal rule

 

Šta da se radi, i novine moraju o nečemu da pišu. S vremena na vreme pojavi se neki novi koncept koji privuče veliku pažnju, svi samo o tome govore, pojave se prognoze tipa "NetPC će uništiti Microsoft" i na kraju... tresla se gora, rodio se miš. Poneku dobru ideju naslede neki drugi proizvodi, a koncept se upiše u istoriju promašaja. Pa dobro, zašto onda časopisi pišu o takvim stvarima? Pre svega, kako rekoh, zato što moraju da pišu o nečemu. Drugo i možda važnije: zato što će se u nekom trenutku neminovno ispostaviti da neki od tih "promašenih koncepata" zapravo uopšte nije promašen... i onda će se (kompjuterski) svet promeniti. Network  PC definitivno nije bio takav koncept, ali idemo dalje...