PC #21, februar 1997.

Sećate li se "Odiseje 2001": "Ja sam računar HAL 9000 #3. Počeo sam da funkcionišem u Urbani, Ilinois, 12. januara 1997. godine". Dok čekamo da u martu izađe "Finalna Odiseja", HAL je pre neki dan proslavio nulti rođendan, a Artur Klark će morati da prizna da je 1967, kada je pisao slavni roman, bio preveliki optimista. Kompjuterska industrija je za 30 godina čudesno napredovala, ali smo daleko od računara koji bi bili inteligentni i "nestašni" kao HAL.

Nije teško pogrešiti i na drugu stranu. Recimo, ma koliko je Isak Asimov 1956. bio oprezan kada je, u svojoj najpoznatijoj priči "Poslednje pitanje", predvideo da će Multivac rešiti energetske probleme sveta 14. maja 2061, dakle u danima kada (što bi rekao njegov Salvador Hardin) "svi mi budemo bezbedno i udobno mrtvi", sapleo se na sitnici. Multivac, čudo računarske tehnike, se programira na papirnoj traci, a odgovore ispisuje na teleprinteru, i to isključivo velikim slovima.

Sve ovo pokazuje koliko je teško na dugi rok predvideti tempo razvoja jedne mlade nauke. Neke tehnologije, koje danas meteorski napreduju, udariće u limite ili biti zaboravljene. Druge, o kojima ne razmišljamo, označiće dolazak sledeće generacije računara. Ostaje nam da se bavimo onim što već postoji, a ovog meseca to je pravi koktel snova: u Redakciji se našao HP-ov superserver sa dva PentiumPro procesora, PowerPC sa 272 MB memorije, Silicon Graphics O2, sjajni OmniBook 800, komplet za video conferencing preko Interneta... Nismo zaboravili ni one koji koriste računare starijih generacija: Bojan Petrović će vam pomoći da, uz minimalna ulaganja, unapredite postojeći računar.

Priča o vrhunskoj tehnologiji i upgrade-u se ne završava na poslednjoj strani hardverskog bloka. U prilici smo da ponovo predstavimo čitavu galeriju najznačajnijih softverskih paketa današnjice: Corel, Excel, PowerPoint i FoxPro su doživeli još jednu metamorfozu, prateći zahteve ogromnog segmenta tržišta koji traži veće mogućnosti, intuitivniju upotrebu i bolje performanse. Baš o tim zahtevima piše naš novi saradnik Bob Đurđević, jedan od najpoznatijih svetskih analitičara računarskog tržišta.

Ostaje još da vam poželim da što efikasnije primenite informacije iz ovog broja "PC"-ja, a sve koji ove redove čitaju na našoj Web strani (www.pcpress.co.rs) podsetim da su te informacije samo par klikova od njih. Vidimo se u martu!

 

horizontal rule

 

"Finalna Odiseja" je obrnula stvari - HAL je ispao dobar, a Monolit je ispao loš. Čak su morali da ga utamane i to kompjuterskim virusom... ko bi to očekivao?
"Poslednje pitanje" je, ne samo po mom mišljenju, najbolja ikada napisana SF priča. I sam Asimov je "priznao" da mu je to najomiljenija priča. Ljudi su rešili problem energije, ali jednom polu-pijanom tehničaru pada na pamet da provlem nije rešen "zauvek", kako se govori. Energija dolazi od Sunca, a i Sunce će se jednom ugasiti. Možda ćemo preći u okolinu neke druge zvezde, ali će se i ona vremenom ugasiti. Zato pita kompjuter može li se proces entropije preokrenuti. Kompjuter uzvraća (pomenutim velikim slovima) NEMA DOVOLJNO PODATAKA ZA RAZLOŽAN ODGOVOR. Isto pitanje se ponavlja tokom miliona godina koje slede i nikako nema dovoljno podataka za razložan odgovor. Najzad, posle milijardi proteklih godina, Vasiona umire, a kompjuter ostaje da traži odgovor na to poslednje pitanje. Sve ovo ne bi bilo Bog zna šta (ima puno SF priča koje postavljaju zanimljiva pitanja) ali autor na kraju priče daje odgovor... sasvim logičan i, na neki način, upotrebljiv. Svakako pročitajte!
Eh, ovde sam malo zabrljao. Hardin je ličnost iz Zadužbinskog ciklusa Isaaka Asimova, ali se zove Salvor, a ne Salvador. Što je najčudnije, više puta sam čitao te priče (pa dakle i njegovo ime) ali sam uvek čitao Salvador tamo gde piše Salvor. Svašta.
[28.04.2003] Upravo čitam autobiografiju Isaka Asimova In Memory Yet Green (sjajna knjiga, ali ima je 700+ strana, i to je tek prvi tom; postoji i drugi, In Joy Still Felt; nažalost, obe rasprodate na Amazon.com-u) i saznadoh kako je Multivac dobio ime. Naime, 4. novembra 1952. godine Asimov je slušao vesti o predsedničkim izborima (glasao je za izvesnog Stivensona, ali je pobedio Ajzenhauer) na svom (nedavno kupljenom) televizoru i glasovi su neočekivano brzo prebrojani zahvaljujući korišćenom kompjuteru koji je nosio ime Univac. To je skraćenica od Universal Automatic Computer, ali Asimov je pomislio da Univac zapravo znači "One Vacuum Tube" i palo mu je napamet da bi kompjuter budućnosti mogao imati više cevki (o tranzistorima se nije još razmišljalo), pa ga je nazvao Multivac. Šta je na kraju bilo sa Multivac-om ne bih da kažem, kako ne bih pokvario čitanje najbolje SF priče svih vremena, "Poslednje pitanje".