PC #18, novembar 1996

Da li je četvrt veka malo ili mnogo vremena? Za svakog od nas to je priličan interval, za istoriju tek jedan trenutak, a za istoriju mikroprocesora... pa, to i jeste čitava istorija mikroprocesora! 15. novembra 1971, pre tačno 25 godina, Intel je predstavio javnosti prvi mikroprocesor u istoriji, čip sa oznakom 4004, praćen proročanskim sloganom "počinje nova era integrisane elektronike".

Svi verovatno znamo kako su stvari posle toga tekle: četvorobitni 4004 nasledio je osmobitni 8008, posle njega je došao 8080, da bi se kroz par iteracija stiglo do mikroprocesora 8086, rodonačelnika porodice koja se nalazi u većini današnjih računara. Poneko je, doduše, skretao sa staze popločane žutim ciglama koja nepogrešivo vodi od 4004 do Pentium Proa, da bi sa zadovoljstvom koristio nekog Komodora, Atarija, Amigu ili možda Mekintoša, ali smo se svi uglavnom vraćali na Intelov put, na kome je sve uvek bilo jednostavno. Sakupite novac, kupite "sledeći" procesor i napravili ste korak u dobrom smeru.

Bliži li se put popločan žutim kamenjem kraju? Testirajući Acer-ov računar sa dva Pentiuma, zapitao sam se da li posle Pentiuma dolaze dva Pentiuma, ili jedan Pentium Pro? Nema jednostavnog odgovora: za poslovne ili kućne primene sledeći korak je Pentium Pro, za servere dvostruki Pentium... što znači da se put konačno račva i da više nećemo biti sigurni šta je sledeće. Još gore, preti nam velika opasnost da previdimo raskrsnicu i da ostanemo na (doduše sve bržim) konfekcijskim pločama, zastarelim BNC mrežama i 16-bitnom softveru na koji smo možda previše navikli.

Ali, pogledajmo stvari i sa lepše strane: možda nismo stigli do običnog raskršća, već nas je put popločan žutim kamenjem doveo do Kristalnog grada? Možda ćemo sledećih godina hodati ulicama Oza i otkrivati njegove tajne, možda će nas na svakom uglu čekati po hab, ripiter, ruter ili neka druga profesionalna spravica koja će učiniti naš rad produktivnijim? Možda ćemo više razmišljati kojom ulicom da pođemo, ali ćemo zato dalje stići?

Najvažnije je da ne posustanete. Sledećih meseci biće zanimljivo, jer prave stvari (kao i uvek) tek dolaze, a "PC" je tu da vas vodi kroz ulice računarskog Oza... Vidimo se u decembru!