PC #17, oktobar 1996

Ove redove pišem u malo neuobičajenom ambijentu hotelske sobe, par sati posle otvaranja ovogodišnjeg "Infofesta", najznačajnijeg festivala informatičkih dostignuća u Jugoslaviji. Za to vreme, tri sprata niže, ljudi iz najvećih domaćih firmi grozničavo završavaju pripreme za prezentacije koje će teći sledećih dana. Treba, pred domaćim i stranim gostima, što efektnije prikazati nove proizvode, tehnologije i kompletna rešenja, o kojima čitate i na stranicama našeg časopisa. Računarska industrija iz godine u godinu ponavlja slične priče, ali na sve višem nivou performansi. U ovom broju ponovo ćete čitati o takmičenju Western Digital-ovih i Quantum-ovih diskova, ili Cirrus Logic i S3 video kartica, ali uz stalno podsećanje da svaki od tih proizvoda obezbeđuje za 20 ili 100% bolje performanse od modela iste firme kome smo se pre samo godinu dana divili.

Iako svi uživamo u novim generacijama računarskih komponenti, one svakako nisu ono što će obeležiti ovaj "Infofest". Ovogodišnje "bure baruta", da parafraziram ime predstave prikazane na otvaranju i kasnije potvrđeno pravim barutom tokom vatrometa, zove se Internet. Telefonija, Beobanka, Amber Software, institut "Pupin" i Comnet su, po prvi put u Jugoslaviji, povezali čitavu manifestaciju u jednu mrežu i spojili je sa Internetom. Oni koji znaju koliko su veze između Srbije i Crne Gore očajne (mislim, telefonske veze), još više će ceniti ovaj 64 kilobitni link, koji već danas funkcioniše.

Efektna prezentacija Interneta je tim značajnija što mi se čini da će za mnoge posetioce, čak i one koji se godinama bave računarima, ovo biti prvi ozbiljniji kontakt sa Mrežom... i malo ko od njih neće biti fasciniran njom. Možda zbog toga strani računarski časopisi iz meseca u mesec posvećuju raznim aspektima Interneta ne više strane, nego kompletne brojeve, a i u "PC"-ju to postaje dominantna tema - više se ni kompajler ne može predstaviti, a da se ne pomene Internet!

Ostaje da, u skladu sa tim trendom, snimim ovaj tekst na disketu i siđem do Telefonije, da bih ga preko Interneta poslao na Sezam Pro. A sledeće godine... pazite, nisam uopšte skroman... sledeće godine bih molio ISDN priključak u sobi!