PC #16, septembar 1996

Microsoft nam baš ne dozvoljava da provedemo dokono leto: posle prošlogodišnje planetarne svetkovine na kojoj je promovisan Windows 95, avgust 1996. nam je doneo Windows NT 4.0. Sama činjenica da je novi NT predstavljen uz mnogo manje pompe govori da je Microsoft po prvi put napravio razliku među korisnicima već na nivou operativnog sistema: Windows NT za umrežene računare u velikim firmama, Windows 95 za samostalne računare u manjim firmama, u stanovima, na putu...

Promociju NT-a ne pominjem samo da bih najavio da će on biti u centru pažnje ovog i sledećih brojeva "PC"-ja, već zato što sam fasciniran razlikom u tehnologiji našeg posla u odnosu na prošlu godinu. Strane firme možda nisu "nagrnule" u ove krajeve odmah po suspenziji sankcija, ali su sve prisutnije - dok smo prošle godine morali da se snalazimo na razne načine da bismo došli do beta verzija "devedeset petice" i pratećih informacija, sada sve teče kao po loju: Microsoft nas "zatrpava" materijalima za štampu, CD-ROM-ovima i beta verzijama, njihova služba za podršku je daleko samo jedan telefonski poziv, a Internet omogućava da dođemo do najnovijih informacija, preuzmemo dodatke poput Internet Explorer-a i, kratko rečeno, svoj posao obavljamo bolje i efikasnije. Za novinare računarskih časopisa u svetu takva podrška je nešto uobičajeno; za nas je to svetsko čudo, na koje se treba navići. Srećom, lako je navići se na bolje - uskoro će nam snažna podrška proizvođača hardvera i softvera biti jednako neobična kao što nam je sada neobično što benzina ima na svakoj pumpi.

Korisnici računara će takođe osetiti blagodeti prisustva velikih softverskih kuća u Jugoslaviji. U ovom trenutku još ne mogu da govorim o detaljima, ali će vam već sledeći broj "PC"-ja pokazati da je softverskim gigantima stalo do našeg tržišta i da razumeju njegove specifičnosti. Očekuju nas dani u kojima će svako biti u prilici da legalizuje piratsku kopiju softvera i tako nepouzdani program bez dokumentacije zameni najnovijom verzijom, koju će pratiti registracija, podrška i buduće pogodnosti. Jedino moram da vas upozorim da će periodi popusta kratko trajati i da ih ne treba propuštati - nelegalna kopija softvera u bliskoj budućnosti može da se pokaže daleko skupljom od originala!