PC #15, jul-avgust 1996

Internet je stigao, šta ćemo sad? Ovo je naslov komentara našeg saradnika iz USA koji objavljujemo na sledećoj strani, ali to je i rečenica koja najbolje opisuje trenutnu situaciju. Sredinom meseca počeo je komercijalni rad prvog Internet provajdera, EUnet Jugoslavija, i to u velikom stilu: dvomegabitni link i 60 ulaznih linija garantuju svim zainteresovanima visok kvalitet usluga... po odgovarajuće visokoj ceni. Nadam se da će najavljeni početak rada "Telefonije", a kasnije i drugih provajdera, obezbediti jaču konkurenciju, a samim tim i cene "prijatnije" za korisnike. Najzad, ne zaboravimo da danas, baš zahvaljujući snažnoj konkurenciji, računare plaćamo tek "za žilet" više od kupca u, recimo, Kaliforniji.

Uspostavljanje veze sa Internetom je samo prvi korak - barem isto toliko je važno raditi na njegovoj popularizaciji, što se u praksi svodi na beskrajno odgovaranje na ista pitanja. Iz diskusija na Sezamu Pro vidim da čak i oni koji više godina koriste usluge BBS-ova imaju problema da instaliraju dodatni softver i ostvare svoje prve ppp veze - mogu onda da zamislim kako se oseća neko ko je tek kupio modem! A iskustva iz sveta su sasvim jasna: Internet je doživeo bum tek kada je izašao iz akademskih krugova i postao pristupačan i interesantan za milione "običnih" korisnika. Biće mnogo posla, pre svega za same provajdere, ali i za naš časopis, da se i u Jugoslaviji dođe do tog nivoa.

Ma koliko posla bilo, on se mora obaviti, jer se bez Interneta više ne može. Za ovaj broj "PC"-ja isprobali smo budući MS Office 97, Corel WordPerfect, najnovije izdanje MSDN-a... i svuda su ključne novosti vezane za integraciju u Internet okruženje. Tako se materijalizuje deviza firme SUN "računar je mreža", na čijoj implementaciji iz sve snage rade čak i SUN-ovi najljući tržišni konkurenti. Svima je jasno da je softver za "usamljene" personalne računare dostigao vrhunac i da treba krenuti dalje... računarska jesen biće interesantna kao i prošla!

A do jeseni, pripremili smo nekoliko pravih letnjih tema: videćete kako se Flight Simulatorom leti iznad Jugoslavije, naučiti da isplanirate svoj odmor i rezervišete mesto u hotelu posredstvom Interneta, a Olimpijada će biti još zanimljivija ako nabavite multimedijalni CD-ROM sa podacima o vašim omiljenim sportistima. Surfujte Internetom ili "običnim" morskim talasima, odmorite se i... vidimo se 5. septembra!

 

horizontal rule

 

Bojim se da nema uslova da Internet kod nas košta koliko u Americi. Da, ovde su plate manje i sve što iz toga sledi, ali su troškovi linka ogromni. U Americi provajder plaća sasvim skromnu cenu iznajmljenog voda do nekog još većeg provajdera ili backbone-a, dok se u Evropi, Australiji i u svim drugim krajevima sveta plaća još i skupa međunarodna veza do Amerike. To ima izvesne logike, jer je u Americi većina sajtova kojima se pristupa, a opet... Kada naš korisnik pristupa sajtu u Americi, on plaća taj pristup (preko svog provajdera koji plaća link). Kada korisnik iz Amerike pristupa strani u Jugoslaviji (da, i toga ima), opet plaća jugoslovenski provajder, pa samim tim i njegovi korisnici. Dobro smišljeno, nema šta.