PC #12, april 1996

Toliko je zanimljivih stvari kojima bih mogao da posvetim ovaj uvodnik. Trebalo bi da pišem o najvećem skupu domaćih informatičara, koji upravo počinje - na Brezovici će se okupiti 1500 ljudi, interesovanje je toliko da se zakupljuju mesta na 50 kilometara od kongresnih sala. Trebalo bi da pišem o pripremama za majski Sajam tehnike koji će, izgleda, biti sajam decenije: videće se ko je dobio zastupništvo koje strane firme, a zastupnici će se truditi da kvalitetnim nastupom impresioniraju kako posetioce tako i svoje principale. Trebalo bi da vam predstavim ovaj broj, u kome ćete čitati o VGA kartama, novim HP i Epson štampačima, Zip i Jaz drajvovima, Warp serveru, Enciklopediji Britanika, novom C standardu, projektovanju PC kartica... Trebalo bi možda i da vas podsetim da je tačno pre godinu dana izašao prvi broj časopisa "PC" i da vam predstavim naša nova izdanja, "PC World", koji upravo izlazi, i "Internet", koji će se pojaviti u prodaji tokom aprila.

Međutim... impresija meseca za mene je Internet. Nije bilo dana da, pošto završim tekuće poslove (a ponekad i pre toga), nisam provodio po par sati surfujući Web-om. Posle samo petnaestak minuta bilo mi je jasno zašto je čitav svet "poludeo" za Internet-om i zašto mu svi strani časopisi poslednjih meseci posvećuju po pola svakog broja. Takvo fantastično obilje informacija, zapakovanih u sjajne prezentacije, je nešto što se ne može opisati - treba ga doživeti. A onda doživljavati ponovo i ponovo jer se, naročito ovih dana kada Java osvaja svet, prezentacije svakodnevno menjaju!

Na dva pitanja, nažalost, još nemam odgovor. Prvo je tipično jugoslovensko: imamo tri ili četiri provajdera, njihove veze već rade sasvim solidno, ali niko da "povuče nogu" i kaže gde da dođete i koliko da platite da biste koristili Internet. Čekaju se dozvole, uvoz dodatne opreme, širi kanali, telefonske linije... zar ne bi država, zarad tako važne infrastrukturne delatnosti kao što su računarske komunikacije, mogla malo da "olabavi" birokratsku proceduru? Drugo pitanje je sasvim lično: za sada mogu da se "pravdam" kako, zapravo, ne surfujem Web-om, nego skupljam materijal za našu knjigu. Šta da kažem kada knjiga izađe, kako da posle toga "pravdam" sate i megabajte koje ću trošiti?

Što bi rekla Skarlet, misliću o tome sutra. Danas je na redu http://www.sun.com. Vidimo se u maju!

 

horizontal rule

 

 Opširnije impresije iz tih dana možete da pročitate u priči "Snovi postaše java" koja je objavljena u "PC #20". Saznaćete i zašto sam mislio da Internet nije mogao doći u gorem trenutku...