PC #13, maj 1996

Sećate li se slogana kojim se reklamirao film Ajkula 2: "A taman ste mislili da je ponovo bezbedno ući u vodu"? Istorija se ponavlja: taman ste mislili da ste "preživeli" prelazak na Windows 95, taman ste nabavili softver i unapredili hardver ("kupite Windows 95 - tako ćete imati dobar razlog da kupite nov računar"), navikli na Word 7, kad... stiže novi Windows NT 4.0! Za sada tek u beta verziji, ali izgleda da će se za najviše pola godine naći i u prodavnicama. Tako će Windows 95, samo godinu dana posle one burne promocije, biti zamenjen sledećom generacijom - pokazaće se da je on bio, kao što smo i predviđali, samo jedna stepenica prelaska na 32 bita.

Naša Redakcija je tu stepenicu upravo prekoračila - pošto smo "dočekali" da izađe novi QuarkXPress i PhotoShop, nestali su poslednji razlozi da koristimo Windows 3.11, a ovaj broj je prvi koji je kompletno prelomljen na 32-bitnom softveru. Tekst o novoj generaciji DTP programa koji objavljujemo pomoći će vam da načinite sličan korak, uz račun za probe na foto-slogu koji će biti znatno manji od našeg - prelazak na novu generaciju softvera uvek košta, ali su dobici, pre svega u stabilnosti i efikasnosti, vredni truda. A onda čovek uoči nedostatke novog softvera, koje će, izgleda, rešiti Windows NT... Kada se u njemu pojave YU slova, ne gine nam još jedno formatiranje diskova.

Ako mislite da će posle prelaska na NT 4.0 "ulazak u vodu opet biti bezbedan", moram da vas razočaram: novi Windows je daleko od obećanog Kaira, zapravo "samo" hibrid stabilnosti NT 3.51 i korisničkog interfejsa "devedeset petice". Naravno, uz NTFS koji će omogućiti racionalno korišćenje diskova od 1.6 ili 2 GB koji, videćete u ovom broju "PC"-ja, polako postaju standard. Za narednu godinu najavljen je neki novi Windows, sa objektnim i distribuiranim fajl sistemom i raznim drugim lepotama kojima ćemo teško odoleti. I tako u beskraj, poput one iskonske potrage za blagom zakopanim ispod duge...

Sreća što je na putu do blaga ispod duge mnogo vrednih bisera - treba ih samo pokupiti i razlikovati prave od imitacija, u čemu vam naš časopis pomaže evo već punu godinu dana. Mnoge od najvrednijih bisera svakako ćemo zajedno uočiti na beogradskom Sajmu tehnike, koji upravo počinje - uostalom, za mnoge će 140 strana ovog "PC"-ja biti dobrodošao sajamski vodič. Za mesec dana ćemo, naravno, sumirati utiske. Vidimo se u junu!