PC #11, mart 1996

Malo ljudi može da kaže da je oblast nauke kojom se bave tek neku deceniju starija od njih. I pored viševekovnog preludijuma, kompjuterske nauke su počele da se razvijaju pre tačno 50. godina, 14.02.1946, kada je u Pensilvaniji, od 17,468 cevi, sklopljena skalamerija koja je težila 30 tona, trošila 174 kW, koštala 450,000 dolara i odazivala se na ime ENIAC. Tako se zavrteo točak progresa na kome se danas svi mi vozimo.

Baviti se oblašću tako mladom kao što je računarstvo je zadovoljstvo, ali i teret. Zadovoljstvo, jer se svakog meseca pojavi nešto novo i uzbudljivo, nešto što treba otkriti, probati, primeniti... Teret, jer treba učestvovati u problemima onih koji se tek ukrcavaju u informatički voz, pitajući se da li bi sve "to" moglo da bude malo razumljivije ili bar jednostavnije za upotrebu. Možda će računarstvo za par decenija "ostariti", možda će kompjuteri naučiti da nas bolje razumeju i da, bar ponekad, rade ono što mi želimo, a ne ono što im kažemo. Možda će tada postati efikasniji, korisniji i... dosadniji.

Ključ za jednostavniju upotrebu računara su performanse - ENIAC je morao da se programira na mašinskom jeziku, DOS računari da se koriste iz komandne linije, a današnja snaga je dovoljna za intuitivne, ali prilično hirovite operativne sisteme kao što je Windows 95. Već u ovom broju "PC"-ja predstavljamo vam osnovu sledeće generacije personalnih računara: Hewlett-Packard-ov superserver sa dva P6 procesora na 200 MHz, MIPS R10000, nove monitore, ulazne jedinice, masovnu memoriju... Predstavljamo vam i gomilu novih programa, a programeri će se obradovati prvim tekstovima koji se bave Windows NT-om i njegovim servisima. Dosta smo slušali o potencijalima 32-bitnih programa - vreme je da počnemo da ih pišemo!

Računar budućnosti, ma kako moćan bio, neće biti sam sebi dovoljan: biće povezan u Mrežu. Zato radimo na izdanju koje će vam pomoći da koristite Internet čim on konačno sleti u naše krajeve. Počeli smo od knjige, ali smo ubrzo shvatili da ćete želeti i delić Internet-a u svom domu, pa je izdanje dobilo i CD-ROM sa, kako planiramo, pola gigabajta najatraktivnijih Web prezentacija sveta. Predlažem vam da knjigu i CD-ROM "Internet" nabavite u pretplati, a mi ćemo se potruditi da za mesec dana, na najvećem skupu domaćih informatičara, saopštimo još neku lepu vest. Vidimo se u aprilu na Brezovici!