PC #9, januar 1996

Američka poslovica kaže da za slavlje treba obući nešto staro, nešto novo, nešto ukradeno i nešto plavo - na engleskom se to lepo rimuje. Nema lepše prilike za proslavu od Nove godine, pa nam je ostalo samo da za ovaj, u svakom pogledu praznični, broj izaberemo garderobu. Najlakše je bilo sa nečim novim: toga svakog meseca na stranicama "PC"-ja ima u izobilju, a ovde bih, uz nove matične ploče, diskove, štampače i programe, izdvojio novi sistem za modemske komunikacije Sezam Pro, koji će u godinama koje dolaze intenzivno sarađivati sa našim časopisom.

Nešto plavo je poređenje procesora PowerPC i PentiumPro, verovatno prvi nezavisni uporedni test ova dva procesora koji je igde objavljen. "Veliki plavi" u poređenju nije baš sjajno prošao, ali PowerPC 604 je tek prvi predstavnik generacije mikroprocesora koji, prema zamisli IBM-a, Motorole i Apple-a, treba da dominiraju tržištem početkom sledećeg milenijuma; za sada im se, izgleda, ne žuri previše.
Nešto ukradeno ćete možda prepoznati na Vedroj strani, pa da odmah pređem na nešto staro: pre dvadeset godina završen je razvoj Altaira 8800, prvog značajnog personalnog računara u istoriji. Tim povodom je Milan Bašić, u saradnji sa našim saradnicima i kolegama sa Univerziteta i raznih instituta, pripremio specijalni dodatak o računarima koji su nekada bili popularni na ovim prostorima, od CER-a, preko IBM-a "pola 12" do Spektruma i Komodora. Priče o starim, dobrim vremenima nisu samo zanimljive za čitanje, već se u njima uoče i mnogi važni trendovi, pa ne sumnjam da ćete iskoristiti poslednje dane 1995. za listanje ove knjižice.
Što se same 1995. godine tiče, mnogi od nas će je pamtiti po novoj generaciji procesora, jeftinim diskovima, skupim memorijama i novom Windows-u, svi ćemo je pamtiti po tome što smo konačno naučili zašto ulica 14. decembra nosi baš to ime, a poneko će je možda zapamtiti i kao godinu tokom koje je nastao časopis "PC". Već razmišljamo kako da na sličan način obeležimo i 1996. godinu, a do sledećeg koraka na putu koji je Altair 8800 zacrtao i kojim svi mi danas koračamo ostaje da sklopite oči i, kada se kazaljke poklope, poželite nešto lepo.
Srećan Božić i Nova godina!

 

horizontal rule

 

Moram priznati da je ovo moj omiljeni uvodnik - baš su se zgodno stvari složile.
Ovde je u originalu pisalo "Nešto ukradeno se u kompjuterskom časopisu uvek nađe" ali su me kolege ubedile da ima ljudi koji teško shvataju kad neko pravi šale na svoj račun. Inače, omiljeni zlonamerni komentar na računa kompjuterskih časopisa (koji izriču mahom oni koji ne znaju šta bi im drugo zamerili) glasi "oni sve prepisuju iz stranih novina". Naravno, niko još nije uspeo da nađe šta to prepisuju / prepisujemo i iz kojih stranih novina, ali komentar je uvek tu.