PC #8, decembar 1995

Predstavnici stranih firmi su počeli da skupljaju vizit karte, napisah prošlog meseca na ovoj strani. Ništa lepše nego kada se prognoza brzo ostvari - svemu najzad dođe kraj, pa je tako došao kraj i sankcijama. Danas sve deluje čarobno: slobodna trgovina, finansijske transakcije sa svetom, realan kurs, konvertibilan dinar, slobodan uvoz, manje carine... Ipak, treba biti oprezan: mnogo toga je i dalje na papiru, videćemo kako će se ostvarivati i koji će se problemi ukazati na horizontu. Ali, na probleme uvek treba računati: važno je da smo, posle četiri godine životarenja, krenuli na pravu stranu - prema razvijenom svetu.

Koliko će taj put trajati zavisi i od naše spremnosti da savladamo tehnološke izazove, među kojima računarstvo zauzima visoko mesto: proizvodnja koja nije automatizovana i organizovana po ISO standardima nema šansu van naših granica, bez obzira na niske cene koje na proizvode nalepimo. Naši računarski potencijali su solidni, unaokolo je dosta moderne opreme, ali ostaje da se mnogo radi na integraciji sistema, zaštiti intelektualne svojine, zasnivanju tržišta softvera na kome neće vladati anarhija i, naravno, komunikacijama - sankcije su ukinute, ali i dalje nismo na Internetu, a bojim se da nećemo ni biti još nekoliko meseci.
Jedan od doprinosa našeg časopisa razvoju računarstva u Jugoslaviji uvek su bile detaljne analize najnovijih proizvoda - ovoga meseca smo u prilici da ekskluzivno predstavimo prve računare zasnovane na procesoru P6 odnosno PentiumPro. Za sada su preskupi i nedovoljno kompatibilni, ali za neki mesec vlasnici PC računara će primetno smanjiti zaostajanje za sjajnim RISC radnim stanicama, ilustrovano grafikom na 25. strani ovog broja.
Izbor operativnog sistema koji odgovara moćnom procesoru nije jednostavan zadatak, pa smo u softverskom bloku posvetili mnogo pažnje najnovijim 32-bitnim operativnim sistemima: na osnovu izveštaja o njihovim karakteristikama, arhitekturi i performansama, lako ćete se odlučiti za ono što najviše odgovara vašim potrebama, vašem hardveru i novim verzijama vaših omiljenih programa. Predstavljamo i neke od tih programa, dok će programeri imati priliku da napišu svoje prve NLM-ove ili programe koji koriste sve potencijale grafičkog interfejsa. Provedite poslednji mesec 1995. uz Windows 95, Linux, OS/2, Works, PowerPoint, Word i druge novitete o kojima "PC" piše, a za mesec dana biće i lepih iznenađenja. Vidimo se za Novu godinu!

 

horizontal rule

 
Zaista je trebalo biti oprezan - vreme je, nažalost, pokazalo da je ovo ukidanje sankcija predstavljalo neku vrstu virtuelne realnosti i da smo se ubrzo vratili nazad... i ostali tamo do 24. septembra i 5. oktobra 2000. godine.