PC #6, oktobar 1995

Dvadeset četvrtog avgusta 79. godine se, ako je verovati Pliniju, dogodila erupcija Vezuva koja je spalila Pompeju. 24. avgusta 1995. erupcija druge vrste potresla je kompjuterski svet i "spalila" mnoge godinama sticane navike. Mesec dana kasnije, erupcija ne pokazuje znake smirenja - naprotiv, iz vulkana teče sve više lave u vidu novih softverskih paketa sa Windows 95 znakom, a ne možemo da se požalimo ni na ponudu hardvera koji je "specijalno optimizovan za Windows 95", knjiga, CD-ROM-ova i, naravno, časopisa.

Za kompjuterske časopise ovo je divan period: nove verzije softverskih paketa stižu sa svih strana a mi samo treba da rešavamo slatku dilemu kojim redom da ih prikazujemo. Za ovaj broj "PC"-ja odabrali smo Microsoft Word, Excel i PowerPoint, CorelDRAW 6.0 i Visual FoxPro... ne brinite, ostalo je toga i za sledeće mesece!
Nova generacija softvera uvek traži i novi hardver, a naše novčanike malo ko pita za savet. Zato smo u hardverskom bloku, testiravši kompletnu ponudu na YU tržištu, za vas sastavili optimalnu 486 konfiguraciju, podvrgli 15 CD-ROM drajvova testovima koje smo za tu priliku razvili, a onima koji bi svu tu moć rado poneli u tašni posvećujemo prikaz šest najboljih notebook računara na tržištu.
Jedan od prenosivih računara koji se najbolje prodaju je IBM-ov ThinkPad, ali bi "veliki plavi" mogao da bude najveći gubitnik u Windows 95 erupciji: njihov OS/2, po svemu sudeći tehnološki napredniji proizvod, preti da se tiho ugasi, što je posredno priznao i prvi čovek ove velike kompanije. Za nas korisnike, IBM-ovo eventualno odustajanje od OS/2 biće veliki hendikep, jer nećemo imati nikakvu alternativu Microsoft-u i putu u budućnost koji je Bil Gejts izabrao.
Nekoliko reči o tom putu pročitaćete već na narednoj strani, na kojoj naš novi saradnik ekskluzivno opisuje sledeći operativni sistem o kome treba da sanjamo. Microsoft mu je nadenuo orijentalno ime Kairo i zavio ga u orijentalni veo misterije... nadajmo se samo da nas neće naterati da ga čekamo hiljadu i jednu noć.
Sledeći broj "PC"-ja ćete, srećom, čekati samo trideset jedan dan - proučite za to vreme naše specijalno izdanje "PC 95" i... vidimo se u novembru!

 

horizontal rule

 

Zamalo da se upišem u proroke. Istina, Cairo još čekamo (čak ni Windows 2000 nije doneo sve što je obećano za Cairo) ali, ako je verovati mom starom dobrom HP-41CV, 1001 dan (ili noć) od 25. septembra 1995 (kada sam pisao tekst) pada 22. juna 1998. A Windows 98 je promovisan 25. juna 1998.