PC #3, jun 1995

“Jupiter je u znaku Strelca, sva izdavačka delatnost koja počne ove godine odlično će se razvijati", reče mi pre nekoliko dana Duško Savić. Nije da verujem u horoskop (upravo obrnuto), ali je lepo čuti... naročito kada taj Jupiter u znaku Strelca uradi nešto za nas. Na Sajmu tehnike, manifestaciji koja je svakako obeležila računarski maj, zvezde su delovale kroz zanimljivu anketu firme "MP Soft". Posetioci njihovog štanda, njih preko 2000, popunili su listić i za uzvrat dobili popust pri kupovini. Jedno od pitanja je bilo "gde ćete potražiti komercijalne informacije pre nabavke opreme?" i kupci se nisu dvoumili: preko 90% je zaokružilo odgovor "u specijalizovanom kompjuterskom časopisu". To je možda razlog što naši poslovni partneri, nadam se sa zadovoljstvom, koriste marketinške potencijale "PC"-ja da prezentiraju svoj proizvodni program i ponude svoje usluge.

Ipak, komercijalne informacije su samo "šlag na torti" - na stranicama ovog broja časopisa "PC" naći ćete i obilje drugih. Bili smo u prilici da, ni mesec dana po izlasku na američko tržište, detaljno testiramo novi Hewlett-Packard-ov skener HP 3C, uparen sa odgovarajućim Color LaserJet-om. Ekskluzivan je i softverski blok u kome predstavljamo Delphi, Windows naslednika popularnog Turbo Pascal-a i (na nivou prvih utisaka) njegovog neposrednog konkurenta, Visual Basic 4.0. Pročitaćete i prikaz vrhunskih Pentium konfiguracija, upoznati internu organizaciju Windows 95 i saznati da personalni računari mogu kvalitetno da prevode tehnički tekst sa jezika na jezik. Početnici u vašoj okolini svakako će se obradovati dodatku koji će im pomoći da sagledaju mogućnosti poslovne primene PC-ja, a svi ćete se, nadam se, nasmejati našoj "Vedroj strani" i, ploveći na talasima Internet-a i multimedijalnih vodiča, pripremiti za letnji odmor.
Literatura na tom odmoru biće i PC #4 u kome vas očekuje nekoliko iznenađenja. Jedno od njih možete da naslutite već iz činjenice da se našoj autorskoj ekipi pridružio Voja Antonić, najpoznatiji projektant računara i mikroprocesorske opreme na ovim prostorima. A što se ostalih novosti tiče... vidimo se u julu!

 

horizontal rule

Ima jedna lepa anegdota na ovu temu... Kolege koje su posetile poznatog fizičara Nilsa Bora primetile su zakucanu potkovicu pored njegovih vrata. Na pitanje: "Pa zar Vi verujete u takve stvari" Bor je odgovorio: "Naravno da ne verujem, ali čuo sam da potkovica donosi sreću i onima koji ne veruju u nju".