PC #4, jul-avgust 1995

"Dabogda živeo u zanimljivo vreme" se smatra za kletvu, što smo poslednjih godina itekako osetili na sopstvenoj koži. Kada se radi o računarima, život u zanimljivo vreme je blagoslov, a jun je na svetskoj kompjuterskoj pijaci bio izuzetno zanimljiv! IBM je, u stilu sapunskih opera, za 3.5 milijarde dolara u kešu kupio Lotus što će, kaže naš novi saradnik iz USA koji nam je javio ovu ekskluzivnu vest, imati dalekosežne posledice na razvoj kompjuterske industrije.

Zašto je IBM kupio Lotus, zašto Novell pokušava da kupi Borland i, uopšte, oko čega se ratuje? Pre svega oko integrisanih paketa kao što su PerfectOffice ili SmartSuite - dobar integrisani paket danas je ključ uspeha čitavog operativnog sistema ili familije računara. Zbog toga u ovom broju "PC"-ja detaljno testiramo tri najpopularnija Office-a i upoređujemo njihove karakteristike. Čak i ako sa zadovoljstvom koristite Microsoft Office, želećete da saznate šta nude konkurenti i koji će integrisani paketi preovladati na OS/2 ili PowerPC računarima sutrašnjice.
Hardverski blok nije ništa manje ekskluzivan - krećemo u samogradnju originalnog razvojnog sistema Sherlock koji će konstruktorima olakšati razvoj i testiranje mikroprocesorske opreme i, megatestom grafičkih kartica, započinjemo veliko istraživanje koje će rezultirati originalnim, javno dostupnim testovima za vrednovanje sistema i komponenti.
Na 116 strana našeg dvobroja čitaćete i o novim i starim magistralama, modernom DTP-u, Windows komunikacionim programima, OS/2 programiranju, poslovnim algoritmima, CD-ROM-ovima i mnogim prijatnim novostima iz kompjuterskog sveta. Neprijatne novosti naći ćete u tržišnom barometru: nedavni monetarni udar podigao je dinarske cene oprema pa, na žalost, i našeg časopisa.

 

horizontal rule

 
Pripremajući uvodnike za publikovanje na svojoj Web strani, sa čuđenjem primetih da ovde fali uobičajeni hiperlink "vidimo se 5. septembra". Ne znam kako sam uspeo da ga zaboravim, izgleda da je promena kursa dinara i cene časopisa okupirala previše pažnje. Valjda zato od tada ne pominjem cene "PC"-ja u uvodniku.