PC #1, april 1995

Dobrodošli!

Publikacija koju, nadam se sa zadovoljstvom, listate je pilot broj novog kompjuterskog mesečnika! Prateći razvoj domaćeg računarskog tržišta kroz čitavu prošlu deceniju, uverio sam se u značaj profesionalnog računarskog časopisa, kako za čitaoce, tako i za firme koje se bave hardverom, softverom i pratećim delatnostima. Verujem da je domaće tržište zrelo za časopis kao što je "PC" i nadam se da ćemo biti u prilici da mu takav časopis i pružimo.
Časopis "PC" obraća se pre svega profesionalnim korisnicima računarske opreme, ljudima koji žive od kompjutera ili kojima kompjuteri olakšavaju posao od koga žive. U hardverskom bloku pomagaćemo im da izaberu i nabave računar, prikazujući opremu koja dominira domaćim tržištem; "tačka na i" hardverskog bloka je tržišni barometar, u kome analiziramo YU cene najvažnijih komponenti. Koristićemo, naravno, svaku priliku da predstavimo hit inovacije svetskog računarstva: u ovom broju predstavljamo novu generaciju Intel-ovih mikroprocesora!
U softverskom bloku prikazivaćemo najnovije verzije korisničkih programa i pokušavati da ukažemo na one alate koji obezbeđuju najvišu produktivnost u nekoj od oblasti primene računara. U ovom broju, recimo, objavljujemo uporedni test pet najvećih baza podataka za Windows. Programerski blok posvetićemo ljudima koji teže da se njihovi proizvodi pojave u softverskom bloku: posebnu pažnju posvetićemo pisanju aplikacija koje se izvršavaju pod grafičkim operativnim sistemima kao što su Windows ili OS/2.
"PC" se neće baviti samo hardverom, softverom i programiranjem: trudićemo se da, kroz tekstove sa naglašenom autorskom komponentom, pružimo i štivo zanimljivo za čitanje, nešto što će se rado prepričavati i o čemu će se polemisati. A ako vas sve te ozbiljne teme umore... tu je "Vedra strana računarstva"!
Dosta pažnje posvetili smo grafičkom izgledu "PC"-ja: želeli smo modernu i atraktivnu publikaciju koja, sama za sebe, predstavlja demonstraciju mnogih stvari o kojima piše. Naš časopis se u potpunosti kompjuterski priprema, prelama i šalje na film; sam proces proizvodnje je tako efikasan da praktično do poslednjeg dana možemo da radimo na aktuelnosti sadržaja.
Svesni smo toga da je "PC" novi časopis u čiji razvoj treba uložiti još mnogo rada. Prvu i najveću stepenicu smo, izdavanjem ovog pilot broja, uspešno preskočili; brzina penjanja prema vrhu zavisi u mnogome i od vas, naših čitalaca i poslovnih partnera. Živa reč biće, siguran sam, naša najbolja reklama, a vaše predloge i primedbe sa zadovoljstvom ćemo razmotriti i ugraditi u drugi broj koji, na povećanom broju strana, izlazi početkom maja.
Čitajte, dakle, o savršenom procesoru, mini računarskim konfiguracijama, novom IBM-ovom operativnom sistemu, bazama podataka, tretmanu Jugoslavije u Microsoft Encarti, novom AutoCAD-u i Visual Basic-u, proučite specijalni dodatak, učestvujte u nagradnoj igri i... vidimo se u maju, na Sajmu tehnike!

 

horizontal rule

 

O ovoj reči sam dosta razmišljao. Ako je verovati našem pravopisu i jezičkim stručnjacima, treba reći "dobro došli", ali meni reč "dobrodošli" nekako nosi drugačiji smisao. Sa druge strane, izgledalo mi je malo neukusno da prva reč u prvom broju "PC"-ja bude "neispravno" napisana. Najzad sam zaključio da to možda i nije loše i da najavljuje dobru praksu - pravopis i gramatiku treba poznavati, ali ih ne treba baš uvek poštovati. Najzad, da smo ih uvek poštovali, i sada bismo koristili debelo i tanko jer.
Tržišni barometar je postojao do "PC #9" a onda je netragom nestao. Pokazalo se, nažalost, da je takvu rubriku veoma teško održavati. Nije stvar samo u kursu dinara koji se često menjao od zaključenja broja do njegovog izlaska. Problem je u tome što roba stiže u malim količinama, pojavljuje se i nestaje, često ni same firme ne znaju šta će imati na lageru za 15 dana i koliko će to koštati.