Počelo je, počelo!

 

Novembra 1989. godine i dalje se priča o inflaciji - nedavno formirana Savezna vlada na čelu sa Ante Markovićem priprema veliki antiinflacioni program, o kome se priča u novinama, na televiziji, u kafanama, ali i na jednom novom mestu - na Sezam BBS-u. Evo kratkog izveštaja o tim prvim danima...

 SEZAM je sa nama već skoro mesec dana (počeo je da radi 27. oktobra, znatno pre "zvaničnog otvaranja"), primio je nekih hiljadu poziva, proveo otprilike 9 dana u neprekidnom "razgovoru" sa 120 vlasnika modema iz svih krajeva Jugoslavije i iz sveta (!)... Veoma smo zadovoljni što možemo da kažemo da je glavna karakteristika koju je sistem ispoljio pouzdanost - za ovih dvadesetak dana (čak ni u periodu probnog rada) nismo imali ni jednu jedinu blokadu sistema! Koncipirajući softver na kome se SEZAM "vrti" posebno smo se, jasno, trudili da obezbedimo pouzdanost - BBS se održava remote (popodne i noću u Redakciji nema nikoga) što znači da bi zaglavljivanje računara učinilo SEZAM neoperativnim do jutra! Trudili smo se, dakle, da obezbedimo pouzdanost ali moramo priznati da smo i sami pomalo iznenađeni uspehom - ipak se radi o prilično složenom programskom sistemu u kome bi morali da se očekuju neki bagovi. Naravno, za čika Marfija nikada nije kasno ali je za sada sve savršeno!

"Pritisak" korisnika na SEZAM nas je takođe prijatno iznenadio - u noćima posle "zvaničnog otvaranja" bilo je potpuno nemoguće dobiti SEZAM tako da su oba SysOp-a povremeno pomišljala da nešto nije u redu! Pre toga i posle toga pritisak je bio manji ili veći ali je SEZAM ostvario prosek od preko 50 poziva dnevno i on line vreme od 9 sati po radnom danu što bi značilo da je linija zauzeta preko 60% vremena - impresivan rezultat za jedan tek osnovani BBS!

Glavne ambicije za budućnost svode se na 24-časovno radno vreme, uvođenje dodatne linije koja bi noću pojačala "propusnu moć" sistema, punjenje kataloga interesantnim javnim programima i aktiviranje dodatnih usluga u vidu on line baza podataka iz raznih oblasti.

Back Up Next