Ljubavne poruke

 

Prostora na disku je sada bilo dovoljno, ali je Sezam porastao na 15 dial-in linija pa je srazmerno porastao i broj privatnih poruka - mesečno ih je bilo i po desetak hiljada. Tako je postalo neophodno da se jednom u 30 dana sistem zaustavlja i da se brišu poruke starije od 60 dana, kako brojač ne bi stigao do 32767. Ista prilika je korišćena i za backup sistema na šta su se korisnici navikli, ali stizao je novi problem: Nova godina.

Iako je Novu 1993. godinu imalo smisla čestitati samo onima koji su oduvek želeli da postanu milijarderi (to je bila godina najveće inflacije), predvideli smo da će broj privatnih poruka toliko porasti da će "preliti" bazu, pa sam dobio zadatak da napišem program CARD koji bi omogućavao da brzo i lako čestitate Novu godinu (ili bilo šta drugo) proizvoljnom broju korespondenata.

Tako smo preživeli praznike, a kada je CARD već napisan, trebalo ga je upotrebiti još za nešto, pa smo u februaru 1993. napravili nagradnu igru posvećenu Danu zaljubljenih (St. Valentine's Day) - svaki korisnik mogao je da pošalje poruku po jednoj osobi suprotnog pola, uz obećane nagrade za one koji dobiju najveći broj poruka. Postojala je i "prateća" nagradna igra za hakere, u kojoj je trebalo dekodovati sve poruke koje program u raznim situacijama ispisuje. Poruka je bilo raznih - tada je na Sezamu svako svakoga znao, pa je onima koji imaju devojku ili mladića na Sezamu naknadno dopušteno da pošalju još po jednu poruku nekoj/nekom drugom, ali su sve te situacije odgovarajuće komentarisane. Najviše poruka dobile su veca, vesna i acka, a zanimljivo je da su simpatije na Sezamu dobrim delom bile obostrane: iako niko nije mogao da vidi od koga je dobio čestitku pre nego što pošalje svoju, nijedna korisnica nije poslala karticu nekome ko joj nije uzvratio istom merom. Na sramotu hakera, utešnu nagradu za dešifrovan deo poruka dobila je .vera. - sve poruke niko nije otkrio.

Podsistem CARD se istakao i godinu dana kasnije, kako za Novu godinu tako i za St. Velentine's Day 1994: najviše novogodišnjih čestitki dobili su ematic, kuki i darone dok su prva mesta na Dan zaljubljenih zaslužile veca, ana, danica, bellissima i telma.

 

Back Home Next