Pun Internet

 

Početkom 1996. godine Internet stiže u Jugoslaviju, aprila iste godine stiže u SezamCafe, a u oktobru postaje deo Sezamove ponude...

SezamPro kreće krupnim koracima prema Internetu: tokom leta sklopljeni su aranžmani za proširenje sistema sa 18 dodatnih telefonskih linija, koje će omogućiti Sezamu da korisnicima, najverovatnije tokom septembra, ponudi pun pristup Internetu!

Glavni problem koji domaći on-line sistemi i BBS-ovi moraju da rešavaju su telefonske linije - u centralama je teško naći slobodne brojeve, a još veći problem su malobrojne telefonske parice koje vode od centrala do potrošača; tako je svaka nova linija zlata vredan. Zahvaljujući razumevanju kolega iz pošte, Sezam Pro je tokom letnjih meseci značajno unapredio svoje ulazne potencijale: sklopljen je ugovor o instalaciji 18 dodatnih telefonskih linija, koje će biti operativne početkom septembra.

Obzirom da korisnici sa nekih centrala imaju problema sa održavanjem veze sa Alcatel centalom, 15 novih linija linije biće instalirano na Metakonta centrali "Akademija", dok ćemo postojeću seriju na broju 3222-592 proširiti sa tri dodatne linije (tokom avgusta je aktivirana jedna od njih, tako da Sezam, u trenutku pisanja ovog teksta, radi na 9 javnih linija). Tako će SezamPro dostići 25 ili 26 ulaznih linija, što su kapaciteti sasvim dovoljni za sledeću veliku avanturu... Internet.

Sezam na 32 bita

Sezamov softver prolazi kroz najveće tehnološko unapređenje od svog nastanka: portiranje na 32-bitnu Windows NT platformu. Tokom leta Zoran Životić je intenzivno radio na razvoju i testiranju 32-bitnog softvera, koji je pušten u probni rad prvih dana avgusta. Od tada je SezamPro direktno pristupačan iz svih krajeva sveta, posredstvom Internet mreže. Dovoljno je da otkucate komandu telnet sezampro.yu i dobićete dobro poznatu Sezamovu ulaznu masku.

Iako je telnet tek u fazi testiranja, naši ljudi širom sveta su ga oduševljeno dočekali i počeli da ga koriste: Sezam je opslužio stotine poziva iz Sjedinjenih Država, Kanade, Kipra, Engleske, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike... Najpre su se javljali nekadašnji korisnici Sezama koji su emigrirali u razne zemlje, a poslednjih dana se pojavljuju novi korisnici, koji su saznali za mogućnost da se informišu o događajima u Jugoslaviji, oslušnu šta se priča u konferencijama, komuniciraju sa roditeljima i rođacima u zemlji... Čak je i noćni chat zablistao nekadašnjim sjajem, kao najbolji način za neobavezni razgovor koji postaje još interesantniji kada se učesnici nalaze na različitim geografskim dužinama, u raznim časovnim zonama i pristupaju Internetu na specifične načine... Najviše smeha izazvao je problem kolege iz Kenije, kome veza do njegovog Internet provajdera (pa samim tim i do Sezama) "pukne" kada se majmuni popnu na telefonske stubove i počnu da drmaju žice...

Internet strategija

Letnji meseci su iskorišćeni i za dogovore o pristupu Internetu - Sezamove iznajmljene linije do Internet provajdera obezbediće pristup svetskoj informatičkoj autostradi brzinom od 128 kilobita u sekundu, što je sasvim dovoljno kako za pristup naših korisnika do stranih prezentacija, tako i za pristup iz sveta do Sezama, telnet komandom ili direktnim pregledom Web strane, http://www.sezampro.yu.

Sa tehničke strane, pristup Internetu se rešava na manje-više klasičan način, korišćenjem CiscoPro rutera, Livingstone Network Access (terminal) servera i eksternih modema. Kako bismo korisnicima pružili maksimalnu stabilnost i komfor, odlučili smo da uključenje na Internet realizujemo u dve faze. U prvoj, koja će početi čim proradi nove linije i veza do provajdera (najverovatnije tokom septembra), na novih 15 linija će biti omogućen pun pristup Internetu uz korišćenje ppp naloga, kao i pristup postojećim uslugama Sezama u terminal modu, komandom telnet. Postojećih 9 linija (uz dve dodatne) za sada će ostati vezane na DOS stanice u lokalnoj mreži, na kojima će se izvršavati postojeći Sezamov 16-bitni softver; preko tih linija pristupaće se isključivo sistemu Sezam u terminal modu, naravno uz mogućnost kvalitetne razmene Internet pošte koja i sada postoji. U drugoj fazi, verovatno krajem ove godine, DOS stanice i 16-bitni softver će otići "u penziju", a sve linije će dolaziti direktno u terminal servera, odnosno obezbediti pristup Internetu ili Sezamu, po izboru korisnika.

Što se cenovnika tiče, korisnici će moći da biraju način pristupa: za dosadašnju cenu pretplate biće i dalje moguć pristup Sezamu u terminal modu i korišćenje Internet pošte. Za nešto više novca (cenovnik će biti objavljen kada bude moguć pun pristup Internetu) korisnici će dobiti ppp nalog i mogućnost da, u okviru dnevnog vremena od 90 minuta, pristupaju uslugama Sezama i svim servisima Interneta (Web, ftp, telnet...) raspoređujući vreme kako im u datom trenutku odgovora. U jednom prozoru svoga browser-a moći će da pregledaju Web prezentacije, u drugom da download-uju datoteku iz sveta, a iz trećeg prozora da se telnet-uju na Sezam i, recimo, svrate u chat. Postojeći korisnici će dobiti priliku da, uz značajan popust, pređu u ppp kategoriju.

Back Up Next