Deset najknjiga

 

Nedavno je na Zvi Har’El’s Jules Verne Collection mailing listi predloženo da svako navede naslove deset najboljih knjiga svih vremena, naravno po sopstvenom mišljenju. Možete pogledati konačne rezultate glasanja (pošto su glasali pretplatnici foruma o Žilu Vernu, logično je da su njegove knjige "malo" favorizovane), a mene je taj poziv naveo da probam da napravim svoju listu... Evo radne verzije:

 

horizontal rule

 

 1. Aleksandar Dima - "Grof Monte Kristo" (Alexandre Dumas: Le comte de Monte-Cristo) - najbolji roman svih vremena (ostale knjige na ovoj listi su grupisane po autorima, nisu sortirane po nekom "redosledu omiljenosti"). Nema načina da prebrojim koliko sam puta ovo pročitao, i svaki put sam uživao. Čak sam u nekom trenutku inspiracije registrovao domen tcomc.com gde bih napravio ozbiljnu stranu o ovom romanu, ali ne stižem... A imalo bi šta da se piše, recimo trenutni projekat mi je da otkrijem ko je Grofica Đ (Countess G...) i zašto se u romanu pominje na tako čudan način... i mogu vam reći da imam dosta dobru ideju o tome!
   
 2. Aleksandar Dima - "Vikont de Braželon" (Alexandre Dumas: Le Vicomte de Bragelonne) - poslednji nastavak romana "Tri musketara". Postoji i knjiga "Posle 20 godina" koja se nalazi između ove dve - i ta je dobra, čitao sam je poodavno i to na engleskom, a srpsko izdanje postoji ali nema nigde da se nabavi - tragam za njim već više od 20 godina (pa ako neko čuje da se prodaje...) Možda je roman malo duži nego što bi trebalo da bude, zapravo se radi o tri ili četiri tek umereno povezane priče - ali vredi pročitati.
   
 3. Žil Vern - "Tajanstveno ostrvo" (Jules Verne: L'lle mystérieuse) - ako bih jednom trebalo da se nađem na pustom ostrvu, obavezno bi poneo ovu knjigu. Mislim, ako bih znao unapred J. Toliko opisa kako se iz ničega može podići industrijski svet... a i roman je sjajan, jedina mu je mana što nema ženskih likova (možda je zato i sjajan?)
   
 4. JK Rouling: "Hari Poter i zatvorenik iz Askebana" (JK Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) - najkraći, ali najbolji roman u seriji. Dobro, i poslednji je prilično dobar... No ovaj ima čak i SF elemente putovanja kroz vreme i paradoksa.
   
 5. Isak Asimov: "Na rubu Zadužbine" (Isaac Asimov: Foundation's Edge) - nastao tridesetak godina posle zadužbinskog ciklusa i stigao pravo na listu bestselera... Sjajan roman, a ima u njemu i sjajan kompjuter, voleo bih jedan takav
   
 6. Isak Asimov: "Trilogija o Zadužbini" (Isaac Asimov: Original Foundation Trilogy) - ne znam da li je fer da ovo brojim kao jednu knjigu... Ako su to zapravo tri knjige, onda biram poslednju, koja se zove "Druga Zadužbina". Klasika SF-a.
   
 7. Agata Kristi: "Deset malih crnaca" (Agatha Christie: And Then There Were None or Ten Little Niggers) - valjda najčvršće "uvezana" detektivska knjiga svih vremena. Šteta što čovek ne može da zaboravi šta se desilo, pa da čita opet.
   
 8. Agata Kristi: "Ubistvo u Orijent ekspresu" (Agatha Christie: Murder on the Orient Express) - još malo klasike - kad samo pomislim koliko je rešenje logično, samo mogu da se začudim što ga nisam pogodio kada sam prvi put čitao knjigu. Jedino opravdanje je što sam tada imao nekih dvanaest godina...
   
 9. Valter Skot: "Ajvanho" (Walter Scott: Ivanhoe) - knjiga koju baš davno nisam čitao (možda da probam?) ali sam je nekad mnogo voleo. Pomalo neobično za književnost tog vremena i romane Valtera Skota uopšte, klasičan negativac i nije baš toliko klasičan...
   
 10. Frederik Pol: "Kapija" (Frederik Pohl: Gateway) - uh, kako bi bilo lepo kada bismo stvarno našli kometu kao što je "Kapija" i svemirske brodove koji vode negde, ali niko ne zna gde... Ima i nekoliko nastavaka, ali mislim da ni jedan nije dostigao prvu knjigu iz serijala. Dobro, sviđa mi se kako u "Kapiji 3" prepisuju čoveka u kompjuter J

 

horizontal rule

 

Kad jednom počnete nije lako stati, pa zato nastavljam listu sa još deset knjiga koje volim, opet po slobodnom redosledu:

 1. Aleksandar Dima: "Tri musketara" (Alexandre Dumas: The Three Musketeers)
   
 2. Isak Asimov: "Zadužbina i zemlja" (Isaac Asimov: Foundation and Earth)
   
 3. Frank Herbert: Dine (Frank Herbert: Dune)
   
 4. Daglas Adams: Autostoperski vodič kroz galaksiju (Douglas Adams: The Hitchhiker's Guide to the Galaxy)
   
 5. Žil Vern: Put oko sveta za 80 dana (Jules Verne: Le tour du monde en quatre-vingts jours)
   
 6. Žil Vern: Tajanstveni doživljaji ekspedicije "Barsak" (Jules Verne: L’Étonnante aventure de la mission Barsac) - doduše pitanje da li je ovo stvarno pisao Žil Vern, ali dobra je knjiga. Bolja od mnogih stvarno njegovih J
   
 7. Agata Kristi: Smrt na Nilu (Agatha Christie: Death on the Nile)
   
 8. Agata Kristi: Ubistvo po abecedi (Agatha Christie: The A.B.C. Murders)
   
 9. Artur Klark: Grad i zvezde (Arthur Clarke: City and the Stars)
   
 10. Valter Skot: Kventin Dervard (Walter Scott: Quentin Dorward)

 

horizontal rule


Ne bih je baš stavio na ovu listu, ali da pomenem i omiljenu knjigu iz dečijih dana - "Carević". Uradio sam i OCR...

 

Home Up Carevic