Carević

Nikolaj Rajnov

 

Naslovna strana knjige CarevicJedna od mojih omiljenih knjiga iz mlađih dana... koju sam kasnije zaboravio. "Isplivala" je tokom seobe, i tada se ispostavilo da joj fale dve strane. Jednu, negde pri početku, izgubio je još moj otac (kome je "Carević" takođe bila omiljena knjiga iz mlađih dana), ali ta nije bila bitna. Problem je bio u tome što sam ja izgubio zadnju stranu pa se nije znalo kako se roman završava... Pitao sam okolo, čak i gledao po bibliotekama ali staru knjigu nije lako naći.

Najzad se pokazalo da za rešenje problema treba naprosto sačekati da Internet dovoljno poraste - u digitalnoj biblioteci NBS pojavila se edicija "Zlatna knjiga" Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" u Čačku, iz legata Jovana Davidovića, a među ostalim knjigama i "Carević". Malo nezgodno za čitanje, jer prikazuje stranice kroz Flash plejer (zašto svako mora da smišlja svoj čitač za e-knjige? Dajte mi PDF ili još bolje TXT, pa ću čitati kako meni odgovara) ali uz malo veštine, prenesu se sve strane. Ili možda ne baš sve - provera je pokazala da nedostaje strana 116, koju sam skenirao iz moje papirne "kupusare" i tako kompletirao izdanje. Evo ga u PDF formatu:

Carevic.pdf (arhiva)

Kad sam već počeo time da se bavim, poželeh da dovedem posao do kraja i da dobijem tekst fajl. OCR starog ćiriličnog teksta nije išao baš sjajno, ali uz dosta ručnog ispravljanja (eto dobrog opravdanja da ponovo pročitam knjigu, i to dva puta)...

Carevic.txt

A ako vam je lakše da čitate na Web-u, evo i te varijante

Carevic

I na kraju, o čemu je uopšte ta knjiga? Pa, neka vrsta Hari Potera iz tridesetih godina prošlog veka: dečak koji upadne u čarobni svet i tamo se sretne sa raznoraznim spodobama i karakondžulama. Nedostaje mu Hermiona (ili makar Džini) tako da se spetljao (i odmah oženio) sa Kuginom ćerkom (Kuga je biće koje po svetu širi... kugu. Logično, zar ne?), a zanimljiva je bila i mogućnost da postane Veliki Đavo i tako zavlada čitavim podzemnim svetom... Vredi pročitati.

Nikolaj Rajnov (Nikolay Rainov, Николай Райнов, 1889-1954) je poznati bugarski pisac i istoričar umetnosti. Sajt njegove fondacije trenutno je hakovan (!?) ali valjda se uskoro ponovo pojavi...