2001 u prognozama

 

horizontal rule

 

Nova godina je uvek Srećna, a stara... kako kada. Što se računarskog sveta tiče, 2001. je obeležena krizom koja je izazvana opštim usporavanjem rasta ekonomije, pa i recesijom tokom poslednjih meseci. Ipak, mnogo toga lepog se dogodilo, prilično u skladu sa prognozama koje sam napisao 31.12.2000...

bullet

Hardver

bullet

Pentium 4 počinje da pomera jezičak "rata procesora" na stranu Intel-a. Procesor u startu biva nepoverljivo primljen, ali se tokom godine pojavljuju verzije koje rade na sve većim frekvencijama (iznad 2, možda čak i blizu 3 GHz), pa Intel "grubom silom" prevazilazi AMD.
bullet

Tako je i bilo. Već u drugoj polovini godine pojavio se Pentium 4 na 2 GHz, a ovih dana izlazi i 2.2 GHz verzija. I AMD je napredovao, ali su postignute brzine već takve da se uspeh procesora ne postiže performansama već raznim drugim parametrima...

bullet

AMD uspeva da zahvati značajan deo tržišta jeftinih računara i postaje sve popularniji kod nas.
bullet

Na testu konfiguracija objavljenom u decembarskom broju časopisa "PC" Intel i AMD su stigli u praktično jednakom broju.

bullet

Itanium (Merced) se konačno pojavljuje, ali pre kao potencijal nego kao proizvod za iole šire tržište. Razvoj 64-bitnih procesora se nastavlja.
bullet

Itanium se pojavio sredinom godine, ali i dalje pre na papiru nego u serverima - još ima da se radi na njemu.

bullet

Memorija standardnog PC-ja dostiže 256 MB.
bullet

128 MB je realno dovoljno za većinu stvari, ali memorija je toliko jeftina da se 256 MB sve češće ugrađuje u "obične" PC-je.

bullet

Novi softver i dalje ne zahteva diskove bitno veće od današnjih, a mesta za veliko sniženje cena nema, pa na tržištu hard diskova nema spektakularnih promena, iako kapacitet postojano raste. I dalje su popularni RAID kontroleri koji ubrzavaju pristup nizu diskova - takvi kontroleri su integrisani na mnoge matične ploče.
bullet

Potpuno tačno.

bullet

Cene DVD pisača padaju, ali su medijumi i dalje skupi. Pojavljuju se razne zaštite od presnimavanja i programi za njihovo "razbijanje".
bullet

Na svetskom tržištu je tako, kod nas se DVD pisači nekako tek stidljivo pojavljuju, iako ni uređaji ni diskovi nisu skupi. Valjda ih "otkrijemo" tokom 2002.

bullet

Dolazi vreme TFT monitora. Oni su i dalje skuplji od CRT ekrana slične dijagonale, ali cena od oko 2000 DEM za TFT ekran sa vidljivom dijagonalom od oko 17" navodi mnoge da se zamisle. Tržište klasičnih monitora odgovara daljim sniženjem cena.
bullet

Upravo tako.

bulletVideo, audio i PC konvergiraju.
bullet

Da... PC je u mnogim kućama objedinio i zamenio razne "zabavne" uređaje.

bulletPalm računari polako stiču popularnost i na YU tržištu.
bullet

Sa naglaskom na reč "polako".

 

bullet

Softver

bulletWhistler konačno ujedinjuje kućni i poslovni Windows i osvaja desktop-e mnogih modernijih računara. Kompatibilnost sa poslovnim programima je gotovo stoprocesntna, kompatibilnost sa igrama zadovoljavajuća, a problema ima manje nego obično. Ipak, administratori servera i dalje oprezno posmatraju novije verzije Windows-a, držeći se proverenog NT-a 4 i verzije 2000. 
bulletJoš da sam prognozirao da će se Whistler zvati Windows XP, pogodio bih 100%.
bulletAmerička Vlada ne uspeva da kroz sudski spor podeli Microsoft i polako gubi volju za sve to. Najveća softverska firma sveta postojano raste, ali tokom 2001. ne nudi neke spektakularne, nove proizvode.
bulletBush-ova administracija je zapravo i formalno odustala od podele Microsoft-a, nedavno je sklopljen i sporazum koji doduše još čeka verifikaciju. Ukratko, tresla se gora...
bulletVelike softverske firme konačno ulaze u Jugoslaviju i počinje duga i složena akcija legalizacije softvera. Sve više računara se prodaje sa legalno instaliranim operativnim sistemom, firme počinju da "paze šta rade", dok je na kućnim računarima situacija uglavnom kao i do sada.
bulletIma nagoveštaja ovoga, ali stvari teku sporije no što sam očekivao. Prognoza ostaje za 2002. godinu.
bulletRadi se na lokalizaciji Windows-a i Office-a, ali to traje više nego što je planirano.
bulletNažalost, još nisu ni počeli.
bulletClipper programi pod DOS-om i dalje su "živi", mada na tržištu poslovnih aplikacija ima i dosta Windows programa, koji su često razvijani u Delphi-ju.
bulletTako nekako

 

bullet

Komunikacije

bulletU drugoj polovini godine stvari konačno počinju da se događaju i u našem Telekomu - nabavlja se oprema, popravlja odnos prema korisnicima i približavamo se vremenu kada će svako moći da dobije ono što mu je potrebno... i što može da plati. Zauzvrat, cene rastu.
bulletNažalost, od ovoga se ostvario samo rast cena kroz ukidanje noćne telefonske tarife. Izgleda da je preterani optimizam očekivati bilo šta konstruktivno od našeg Telekoma :( 
bulletInternet provajderi počinju ozbiljnije da konkurišu jedni drugima i van Beograda, pojavljuju se brojne tačke prisustva.
bulletTačno tako.
bulletKablovska televizija se polako razvija, ali njena veza sa Internetom je u drugom planu, pre svega zato što nema dovoljno snažnih linkova prema inostranstvu koji bi podržali stotine korisnika kojima do kuća stiže 2 Mbps.
bulletTačno tako.
bulletIpak, linkovi prema inostranstvu se unapređuju, često se koristi satelitska tehnologija pošto postoji mogućnost dobijanja potrebnih dozvola.
bulletLinkovi se unapređuju, a što se tiče dozvola, slabo je šta napredovalo. I dalje ni jedan od sistemskih zakona u ovoj oblasti nije donesen, a kad će biti...
bulletPojavljuje se barem još jedan GSM operater, počinje velika borba za tržište, ne toliko padom cena koliko ponudom novih usluga. Nađe se i po neka usluga od interesa za kompjuteraše.
bulletSve veći broj ljudi u Jugoslaviji ima kreditne kartice, ali se one i dalje uglavnom koriste za kupovine u inostranstvu. Ipak, jača i domaće e-commerce tržište.
bulletPusti snovi, i jedno i drugo :(

 

horizontal rule

 

A prognoze za 2002? Bojim se da ih nisam pripremio - u godini koja sledi ne očekuje se mnogo spektakularno novih tehnologija, već konsolidacija onoga što smo već dobili tokom 2001, a što trenutno stoji potpuno neiskorišćeno. Živi bili pa videli :)