Srećna Nova 2001!

 

horizontal rule

 

Evo nas i u trećem milenijumu... Evo mojih, sada već tradicionalnih (pogledajte komentar prognoza za 1998, 1999. i 2000. godinu) prognoza za doček sledeće Nove godine. Dakle, do 31. decembra 2001:

bullet

Hardver

bulletPentium 4 počinje da pomera jezičak "rata procesora" na stranu Intel-a. Procesor u startu biva nepoverljivo primljen, ali se tokom godine pojavljuju verzije koje rade na sve većim frekvencijama (iznad 2, možda čak i blizu 3 GHz), pa Intel "grubom silom" prevazilazi AMD.
bulletAMD uspeva da zahvati značajan deo tržišta jeftinih računara i postaje sve popularniji kod nas.
bulletItanium (Merced) se konačno pojavljuje, ali pre kao potencijal nego kao proizvod za iole šire tržište. Razvoj 64-bitnih procesora se nastavlja.
bulletMemorija standardnog PC-ja dostiže 256 MB.
bulletNovi softver i dalje ne zahteva diskove bitno veće od današnjih, a mesta za veliko sniženje cena nema, pa na tržištu hard diskova nema spektakularnih promena, iako kapacitet postojano raste. I dalje su popularni RAID kontroleri koji ubrzavaju pristup nizu diskova - takvi kontroleri su integrisani na mnoge matične ploče.
bulletCene DVD pisača padaju, ali su medijumi i dalje skupi. Pojavljuju se razne zaštite od presnimavanja i programi za njihovo "razbijanje".
bulletDolazi vreme TFT monitora. Oni su i dalje skuplji od CRT ekrana slične dijagonale, ali cena od oko 2000 DEM za TFT ekran sa vidljivom dijagonalom od oko 17" navodi mnoge da se zamisle. Tržište klasičnih monitora odgovara daljim sniženjem cena.
bulletVideo, audio i PC konvergiraju.
bulletPalm računari polako stiču popularnost i na YU tržištu.
 

 
bullet

Softver

bulletWhistler konačno ujedinjuje kućni i poslovni Windows i osvaja desktop-e mnogih modernijih računara. Kompatibilnost sa poslovnim programima je gotovo stoprocesntna, kompatibilnost sa igrama zadovoljavajuća, a problema ima manje nego obično. Ipak, administratori servera i dalje oprezno posmatraju novije verzije Windows-a, držeći se proverenog NT-a 4 i verzije 2000. 
bulletAmerička Vlada ne uspeva da kroz sudski spor podeli Microsoft i polako gubi volju za sve to. Najveća softverska firma sveta postojano raste, ali tokom 2001. ne nudi neke spektakularne, nove proizvode.
bulletVelike softverske firme konačno ulaze u Jugoslaviju i počinje duga i složena akcija legalizacije softvera. Sve više računara se prodaje sa legalno instaliranim operativnim sistemom, firme počinju da "paze šta rade", dok je na kućnim računarima situacija uglavnom kao i do sada.
bulletRadi se na lokalizaciji Windows-a i Office-a, ali to traje više nego što je planirano.
bulletClipper programi pod DOS-om i dalje su "živi", mada na tržištu poslovnih aplikacija ima i dosta Windows programa, koji su često razvijani u Delphi-ju.

 

bullet

Komunikacije

bulletU drugoj polovini godine stvari konačno počinju da se događaju i u našem Telekomu - nabavlja se oprema, popravlja odnos prema korisnicima i približavamo se vremenu kada će svako moći da dobije ono što mu je potrebno... i što može da plati. Zauzvrat, cene rastu.
bulletInternet provajderi počinju ozbiljnije da konkurišu jedni drugima i van Beograda, pojavljuju se brojne tačke prisustva.
bulletKablovska televizija se polako razvija, ali njena veza sa Internetom je u drugom planu, pre svega zato što nema dovoljno snažnih linkova prema inostranstvu koji bi podržali stotine korisnika kojima do kuća stiže 2 Mbps.
bulletIpak, linkovi prema inostranstvu se unapređuju, često se koristi satelitska tehnologija pošto postoji mogućnost dobijanja potrebnih dozvola.
bulletPojavljuje se barem još jedan GSM operater, počinje velika borba za tržište, ne toliko padom cena koliko ponudom novih usluga. Nađe se i po neka usluga od interesa za kompjuteraše.
bulletSve veći broj ljudi u Jugoslaviji ima kreditne kartice, ali se one i dalje uglavnom koriste za kupovine u inostranstvu. Ipak, jača i domaće e-commerce tržište.

 

Pročitajte komentar prošlogodišnjih prognoza... i svratite za godinu dana!