Prognoze za 1999... na kraju godine

 

horizontal rule

 

Šta reći na kraju jedne u svakom pogledu teške godine za sve nas? Računarska industrija je, kao što smo već i navikli, učinila što-šta da naš život bude prijatniji i zanimljiviji, ali su neki od najvažnijih noviteta odloženi za 2000... a možda i neku kasniju godinu. Prognoze koje sam dao su se, ako ih gledate jednu po jednu, gotovo potpuno ispunile, a opet stvari teku sporije no što sam očekivao... Da ipak idemo nekim redom - pre godinu dana predvideo sam da će 31. decembra 1999 računarsko tržište izgledati otprilike ovako:

bullet

Hardver

bullet

Tržištem procesora apsolutno dominira Pentium II generacija - Katmai na preko 500 MHz, koji radi na 133 MHz magistrali, nalazi se u većini skupljih konfiguracija, dok Celeron 450 predstavlja osnovu jeftinih računara
bullet

Tako nekako. Pod pritiskom AMD-a, Intel je čak i prevazišao ove frekvencije, promovišući procesore na frekvencijama koje prelaze 700 MHz. Međutim, ovi procesori se i dalje teško nalaze i malo je računara zasnovanih na njima. Camino set čipova je nekoliko puta iznošen na tržište i povlačen zbog bagova, tako da sledeće generacije procesora ne donose onoliko koliko bi se očekivalo. Celeron i dalje dominira scenom jeftinih računara, ali je krenuo i naviše - danas je malo primena u kojima je realno potreban Pentium II ili Pentium III.

bullet

I kod nas postepeno raste popularnost AMD procesora, naročito kada se radi o najtraženijim (jeftinim) računarima
bullet

Po ovom pitanju sam najviše "promašio" - očekivao sam prodor AMD-a u domenu jefitnih računara, a on je Athlon-om uzdrmao Intel-ovu dominaciju na vrhu. Kod nas je AMD i dalje prilično redak - korisnici se plaše nekompatibilnosti, a i izbor ploča je skroman.

bullet

64-bitni Merced kasni
bullet

Kasni...

bullet

Memorija ostaje na 128 MB
bullet

Ostala je na 128 MB, ne samo zbog naglog skoka cena memorije, već i zato što više realno nije potrebno čak ni za Windows 2000.

bullet

Tržište 3D grafičkih kartica se postepeno smiruje
bullet

Ne može se reći da nije bilo novih 3D kartica, ali je zaista na tom tržištu mirnije nego ranijih godina. Pred kraj 1999. pojavljuje se nova nada u vidu GeForce 256 čipova.

bullet

Novi softver traži prelazak na diskove od 10 i više gigabajta
bullet

Diskovi nikada nisu bili jeftiniji - stiglo se do 20 GB uz cene oko 300 DEM. Dodatni prostor se ne koristi samo za softver, već i za skladištenje raznih podataka, pre svega muzike.

bullet

Raste popularnost DVD uređaja, ali CD i dalje dominira, jer je umnožavanje DVD-ova teško i skupo
bullet

Upravo tako. Jesenas je čak dekodiran DVD format, pa Holivud ima dodatnih razloga da iz sve snage usporava prodor DVD pisača na tržište.

bullet

Digitalni foto aparati, u kombinaciji sa sve moćnijim i jeftinijim ink-jet štampačima, predstavljaju izbor sve većeg broja korisnika.
bullet

Da... Izbor digitalnih aparate nikada nije bio bolji, cene su bitno pale, a ink-jet štampači su se savršeno prilagodili raznim vrstama foto-papira.

 

bullet

Softver

bulletU 1999. godini dominira softver: stiže Windows 2000 i Office 2000
bulletDefinitivan prelazak na Windows NT (pardon, Windows 2000)
bulletOffice 2000 je stigao, a što se Windows-a 2000 tiče, Microsoft je još jednom probio sve rokove - novi operativni sistem izlazi tek u februaru 2000. Ipak, na osnovu finalnih test verzija reklo bi se da je u pitanju važan korak napred.
bulletKorisnici ne uočavaju sve prednosti novog Office-a, jer oblasti u kojima je on posebno jak kod nas još nisu dovoljno zaživele
bulletUpravo tako. Za klasične poslovne primene i Office 97 bio je sasvim dovoljno moćan. Ipak, arhitektura novog Office-a okrenuta prema intranetu izaziva poštovanje - probate Data Access Pages mehanizam i pomislite da biste baš mogli bolje da uposlite firmin Web server...
bulletIpak, i u našim uslovima polako počinju da se koriste alati za grupni rad, a intranet je realnost u nekim srednjim i većim firmama
bulletRealnost je malo prejaka reč, ali se o tome razmišlja, ako ništa drugo.
bulletClipper programi pod DOS-om i dalje dominiraju u oblasti računovodstva i knjigovodstva.
bulletOvo ću morati da prepišem i u prognoze za 2000. Y2K bag je malo uzdrmao scenu, ali se ne izdvajaju lako pare za zamenu hardvera...
bulletO Y2K se u svetu mnogo govorilo i radilo, pa se pokazuje da je on manji problem nego što se smatralo. U našim uslovima se radilo malo, pa će se pokazati da je to veći problem no što se smatralo. No, preživećemo ga nekako...
bulletOvo pišem 31.12.1999, videćemo noćas šta će biti :)

 

bullet

Komunikacije

bulletInstalacija digitalnih centrala teče svojim tokom - sve manje korisnika ima problema sa telefonskim vezama. Ipak, legendarna 45x/43x klepetuša se i dalje drži...
bulletTako nekako. Rat je malo usprorio stvari, a 45x/43x klepetuša možda dočeka i XXII vek. 
bulletISDN je konačno pristupačan i pojedincima
bulletBio neko vreme... pa onda ponestalo priključaka.
bulletProvajderi i dalje traže sve brže kanale za vezu sa svetom, ali je to skopčano sa ozbiljnim troškovima. Mnogi se opredeljuju za kombinaciju zemaljskih linkova i satelitskih antena
bulletKorisnici i dalje traže bržu vezu sa Internetom
bulletProvajderi su se dobro snašli, a korisnici uglavnom mogu da zaborave dane kada se sporo surfovalo... to jest, oni koji su uspeli da se dočepaju linije na digitalnoj centrali.
bulletReal Video je u domenu eksperimentisanja
bulletBilo je čak i nekoliko odlično realizovanih prenosa... RealVideo je u naletu, ali su za "prave stvari" (npr. VideoOnDemand) potrebni još brži linkovi.
bulletYU Web postojano raste i napreduje, ali bez spektakularnih promena
bulletRat je unekoliko ubrzao razvoj YU Interneta i učinio da svi shvate koliko on može da učini. Rast se nastavlja...