PC #184, januar 2012.

2011... godina dužničke, svetske, evropske i svake druge krize. A u onom lepšem, računarskom delu sveta, vreme tableta i oblaka, ozvaničeni početak post-PC ere. Način na koji uživamo u računarima se ove godine promenio - šta je sa načinom na koji radimo?

Do spektakularnog uspeha u IT svetu se često stiže kroz više propalih pokušaja, s tim što oni koji su prvi pokušavali retko prvi stignu do cilja. Microsoft je još 2001. i 2002. godine intenzivno govorio o tablet računarima, pripremio Tablet PC ediciju svog tadašnjeg operativnog sistema, bilo je zanimljivih HP / Compaq tablet računara u prodaji, ali tržište ih nije prihvatilo. Pre svega zato što su "gađali" pogrešno tržište: Microsoft je imao viziju poslovnog čoveka koji na sastanak umesto notesa nosi tablet PC, piše specijalnom olovkom po ekranu, a onda softver prepoznaje žvrljotine i pretvara ih u tekst koji skladišti na "pravom" PC-ju. Čak je i razvojni centar u Beogradu radio na softveru za prepoznavanje rukopisa, bilo je zanimljivih rezultata ali... Zašto bih kupovao računar, pa onda po njemu pisao rukom? Zar kucanje na (makar i maloj) tastaturi nije brže od pisanja? A o preciznosti OCR-a da i ne govorim.

Deceniju kasnije Apple ponovo otkriva tablet kao idealan uređaj za consumer tržište, uz viziju ljudi koji možda ne rade mnogo, ali žele da lutaju po Internetu i društvenim mrežama, slušaju muziku, upravljaju kućnim uređajima, igraju igrice na malom ekranu koji drže u krilu... I tako je nastao čudesno uspešni iPad, ali i čitava industrija tablet računara, čije vrhunske proizvode poredimo u ovom broju PC Press-a. Ako još niste smislili šta sebi da poklonite za Novu godinu, tablet je odličan kandidat.

Prva stvar koju će vaš novi tablet uraditi jeste povezivanje sa oblakom. I koncept mrežnog PC-ja je prošao mnogim stranputicama, da bi zasijao ove godine, kroz male računare povezane brzim vezama. Ključnu ulogu imali su softver i integracija više platformi: zgodno je kad knjigu koju čitate na Kindle-u otvorite na Android mobilnom telefonu, a on tačno zna gde ste stali. Ili kad nešto zabeležite na računaru, onda na mobilnom telefonu toj belešci dodate fotografiju i sve to sa tableta pošaljete na Facebook. Umesto stare Sun-ove vizije "kompjuter je mreža", sada može da se kaže "svi (moji) uređaji su (jedan) kompjuter".

Iako se u svetu mobilnih računara, tableta i oblaka trenutno uspešno prepliću razni operativni sistemi, pojava Windows-a 8 bi mogla da promeni mnogo toga - videćemo da li će Microsoft još jednom uspeti da standardizuje čitav svet na svojoj platformi, u kom slučaju to svakako neće biti samo platforma za zabavu, već i za posao. Uticaj Windows-a 8 na računarsko tržište je najveća enigma nastupajuće 2012. godine. A u međuvremenu, provedite prijatne Božićne i Novogodišnje praznike uz vašu kolekciju spregnutih gedžeta i... vidimo se 1. februara!