PC #173, januar 2011.

Novi Office, novi softver za mobilne uređaje, veći ekrani, WikiLeaks afera... da li je to dovoljno da zapamtimo 2010. godinu? Ili ćemo je markirati kao trenutak kada su gigabajti i gigaherci postali dosadni, a gedžeti zanimljivi? Ili je možda to bilo vreme koje je trebalo prespavati...

Virtualni disk, virtualni server, virtualni tim, virtualna realnost, virtualizacija... U IT svetu reč virtualan zvuči pozitivno, kao mogućnost da izvučemo više iz onoga što imamo. Ekonomisti su nas čuli pa su smislili virtualni novac, a rezultat je (ne više virtualna) kriza, koja već tri godine gura točak razvoja svetske privrede unazad. Koliko je IT pogođen krizom? Investicije u razvoj su, na globalnom nivou, i dalje ogromne a rezultat su proizvodi koji su obeležili 2010. godinu. Možda se samo naše vrednovanje tih inovacija suštinski promenilo.

U neko prethodno vreme promocija novog Word-a bila bi nešto o čemu diskutujemo mesecima, a tek nova generacija procesora... i danas se sećam da sam u novogodišnjoj noći 1990. montirao prvu 80386 ploču (eh, to je bila srećna Nova godina) i da sam februara 1994. seo za prvi Pentium. Da li ću se kroz 15 godina sećati da je decembra 2010. stigao Intel Sandy Bridge? Teško... ali ne zato što Intel nije doneo tehnološke inovacije, već zato što uređaje sve manje cenimo po onome što oni mogu, a sve više po onome što mi možemo da uradimo sa njima. Proizvođači sve teže uspevaju da nas ubede da ćemo sa novim procesorom ili novim Office-om moći da radimo (ili da se zabavljamo) mnogo bolje.

U sećanju tako ostaju tehnološki prodori koji nas iznenade, pa će za mene 2010. biti godina iPad-a i Kinect-a. iPad je pokazao kako hardver i softver treba da rade zajedno da bi korisnik imao osećaj da svojim rukama upravlja stvarima, dok je Kinect krenuo korak dalje, kao sjajna zabava, ali i nacrt novog načina za komunikaciju sa računarom koji će pratiti naše pokrete, izraze lica i glas. Neki od gradivnih elemenata računara su žrtve progresa: iPad je ukinuo fajlove (dobro, oni postoje negde iza zavese, ali ih korisnik sve manje primećuje), a Kinect tastaturu, miša, džojstik...

Kada se svega prisetimo, 2010. ipak nije trebalo prespavati - to što svetska ekonomija zastaje bedan je izgovor za prestanak ličnog napredovanja. U PC Press-u smo ubrzali korak i pokrenuli srpsko izdanje connect-a, razvili smo sajt pcpress.info a i u "PC"-ju je bilo lepih iznenađenja. Zato sa optimizmom gledamo u novu godinu i novu deceniju - možda su milenijumska očekivanja izneverena, ali to su bile "nulte" godine; "desete" moraju doneti nešto bolje.

Srećan Božić i Nova godina!