PC #171, novembar 2010.

Koja je dobitna kombinacija? Možda klasično - desktop i notebook. Ili, ako ste veoma mobilni, notebook i netbook. Možda neka od krajnosti - samo netbook vam svakako nije dovoljan, ali samo desktop? Ili nešto jednostavno, efikasno i jeftino - samo notebook!

Šta kažete kada se prognoze ispune? Pa još dve odjednom? Od prvih brojeva "PC"-ja pričamo da će notebook računari zameniti desktop-e. Ta budućnost je kada smo počinjali delovala daleko - mali računari su bili neprijatno teški, patetično spori u radu i basnoslovno skupi. Današnji notebook je savršeno prilagođen većini poslova, što ne znači da desktop PC-ji nisu napredovali, već da su u mnogim oblastima dostignute granice naših potreba. I dalje se može napraviti desktop PC znatno snažniji od notebook-a, ali su takve radne stanice potrebne samo profesionalcima u oblasti filmske montaže i pasioniranim igračima; ostalima je notebook dovoljan... za sada. Netbook računari već napadaju notebook klasu - za nekoliko godina ljudi bi mogli zaključiti da im je netbook sasvim dovoljan (to jest, ako naši prsti evoluiraju tako da se prilagode manjoj tastaturi), ali u ovom trenutku notebook je na prestolu kao optimalno rešenje.

Brojke kažu da se prodaja notebook računara približava prodaji desktop-a. Prema podacima kolege Milovana Matijevića iz firme "Mineco", u drugom tromesečju 2010. godine u Srbiji je isporučeno 43.828 desktop računara i 23.156 notebook-a; do kraja godine razlika bi mogla biti znatno manja. Pritom treba znati da je dobar deo desktop-a prodat bankama i firmama koje ih stavljaju na radni sto zaposlenog; kada bi se gledali samo pojedinačni kupci, prodaja notebook-a bi verovatno prevazišla prodaju desktop-a.

A druga ispunjena prognoza? Kada se krajem 2000. naše tržište otvorilo, strani partneri su bili začuđeni što se kupci interesuju za lokalno asemblirane računare, a ne za proizvode poznatih brendova. I danas je 86% kupljenih desktop-a proizvedeno u Srbiji, ali je kod notebook-a stvar drugačija: niko nije ozbiljnije pokušao da lokalno proizvodi ove mališane, pa su tržište osvojili strani brendovi. Borba Davida i Golijata ne završi se uvek kao u priči.

Pripremajući ovogodišnji veliki test notebook računara posetili smo prodajne salone firme "Tehnomanija" i tamo našli pravo obilje modela - nije bilo lako izabrati 40 za test, a kako je tek izabrati samo jedan... No siguran sam da ćete se snaći - notebook nove generacije sa brzim procesorom i dovoljno memorije već je probio psihološku granicu od 50.000 dinara, pa je sjajan trenutak da sebi kupite novogodišnji poklon. Ostavite nešto novca za još jedan poklon, pošto sledećeg meseca objavljujemo veliki test LCD televizora. Vidimo se 1. decembra!