PC #165, april 2010.

Aprila 1995. godine proradila je satelitska mreža za globalno pozicioniranje (GPS)... i izašao je prvi broj časopisa "PC". Ljudi su tako dobili dve korisne alatke za snalaženje u ovom velikom i često komplikovanom svetu...

Kada vam neko kaže da se (IT) svet ne razvija dovoljno brzo i da je sve već davno pronađeno, prisetite se petnaestogodišnje istorije časopisa "PC". Imali smo sreće da se već u našim prvim godinama pojave tehnologije koje su suštinski promenile ne samo način na koji koristimo računar, već i naše živote uopšte. Prvu od njih doneo je Windows 95, čije radno okruženje, uz sva XP/Vista/Windows-7 presvlačenja, i danas dominira našim desktop-om, a drugu Web, koji je doduše 1995. postojao, ali je u ondašnju Jugoslaviju stigao tek 1996. Od tada se Internet neverovatno promenio, a Google i Wikipedia su učinili da nam svaki podatak ovog sveta bude nadohvat ruke (tastature, miša, touchpad-a...) - ne želim ni da se setim koliko je bilo komplikovano pribaviti informacije neophodne za pripremu prvih brojeva "PC"-ja. Doduše, zato su i stvari koje smo objavljivali za čitaoce bile dragocenije, dok se danas štampani medij ne može takmičiti sa Internetom u ekskluzivnosti; naš fokus se preselio na analize, interpretacije i savete.

Mobilni telefoni su bili sledeća velika stvar, a njihova penetracija bila je čak i brža od penetracije računara ili Interneta. U početku skupi i nepouzdani, mobilni telefoni su danas u svačijoj torbi ili džepu, mada ne u originalnoj formi - evoluirali su u lični komunikator koji se, osim za razgovor, koristi za pristup Internetu, slušanje muzike, kontakt sa socijalnim mrežama, snalaženje na putu, pa i za fotografisanje.

Digitalni fotoaparati su još jedna tehnologija koja je u naših 15 godina promenila svet - fotografije su postale sveprisutne, jeftine, kvalitetne i jednostavne za masovno čuvanje (mada... kada ste poslednji put napravili backup?). Naš rad je zahvaljujući njima postao mnogo, mnogo jednostavniji - sećam se da smo fotografiju koja dominira naslovnom stranom PC-#1 napravili tako što smo na skener stavili CD-ROM. Da, CD-ROM, DVD, Blu-ray... još jedna tehnologija čiji smo rast pažljivo pratili.

Bilo je i čuda tehnike koja su nastala odavno, ali su u zadnjih petnaest godina postala pristupačna svakome: klima-uređaji, automatski menjači, ABS, kamere i nelinearna montaža... Živimo mnogo komfornije ali i brže, a trend razvoja ne pokazuje tendencije usporenja - ko zna kakve nas lepe tehnologije čekaju u narednih deset ili petnaest godina. Krenimo u tu uzbudljivu budućnost korak po korak - vidimo se pred 1. maj!