PC #159, oktobar 2009.

Uz televizor, promenite i televiziju! Analogno emitovanje i antenski sistemi odlaze u zasluženu penziju, a televizija postaje digitalna. Tek smo na početku, ali očekujemo bolju sliku i ton, gomilu novih servisa i, kako to već biva, nove troškove

Za nešto što u tolikoj meri utiče na naše živote televizija se, tehnički gledano, začuđujuće sporo menja. Čak i uz prve digitalne televizije, D3 i IPTV, slika je i dalje u PAL rezoluciji 720*576, zvuk ne stiže ni do stereo tehnike, a emisije uglavnom gledamo onda kada se emituju. Sistem za distribuciju TV programa je, mora se priznati, napredovao, ali tek za jedan korak. Nekada smo živeli u svetu TV antena, "uživali" u slici punoj snega, tako da su nam čak i prve VHS kopije delovale kao "savršena slika". Sećam se da je video klub ST imao stručnjaka za antene koji je davao savete očajnim članovima. Meni je baš pomogao: pošto sam održao petominutni monolog na temu slike čiji kvalitet zavisi od položaja krana na obližnjem gradilištu, na pitanje "Šta da radim?" odgovorio je "Preseli se." Dvadesetak godina kasnije sam ga poslušao, ali uzalud - digitalni signal RTS-a i dalje ne stiže do mene.

Satelitska televizija je predstavljala umereno olakšanje - pošto smo u doba njenog buma bili izopšteni iz sveta, nije bilo legalne kupovine kartica za "otvaranje" zanimljivih kanala, pa se pričalo o EPROM programatorima, Magic modulima, kodovima... dok dobijete sliku, prođe vas volja da je gledate. Kablovska TV je konačno donela dobru sliku i obilje programa, račun više i američku izreku fifty channels, nothing's on.

Uz LED i LCD televizore, vreme je za digitalnu televiziju i jednu stavku na računu više. Vremena kada smo video signal razvodili do raznih televizora tako da svako gleda ono što želi i uz to snima program koji ne gleda možemo smatrati romantičnom prošlošću, zajedno sa instalacijom softvera na puno računara korišćenjem (i plaćanjem... ili neplaćanjem) istog serijskog broja. Uz digitalnu televiziju, dobijate tačno onoliko koliko ste platili.

Da biste dobili (i platili) više, provajderi najavljuju nove servise, od kojih bismo naročito cenili mogućnosti nalik na 10 godina star TiVo: isklikćete na emisije koje vas zanimaju nekoliko dana unapred, i gledate ih kad vam odgovara. Za to je, doduše, potrebna i saradnja televizija, koje se ponašaju sasvim opušteno po pitanju satnice. Još je značajniji prelazak u HD format, uz kvalitetniji zvuk. I tu mnogo zavisi od domaćih televizija, koje treba da investiraju u novu opremu, ali bi dobar početak bili strani programi u HD-u. Provajderi najavljuju i to, možda već za sledeći mesec. Vidimo se 2. novembra!