PC #154, april 2009.

Plivamo u okeanu informacija: sve ikada štampane knjige su po obimu jednake količini podataka koje Google procesira za 10 dana. Već 14 godina PC Press vam pomaže da se snađete u tom digitalnom haosu, a za rođendan smo pripremili i neke nove projekte...

Internet je učinio da gotovo sve informacije budu dostupne, Google čini da ih lako pronalazite kada znate šta tražite, ali ostaje pitanje gde sve ima stvari koje vas zanimaju - ko zna koliko sajtova biste rado pratili, ali ne znate za njih. Recimo, prošlog meseca sam saznao da Jerry Pournelle i dalje piše svoju čuvenu kolumnu Computing at Chaos Manor koja je nekada izlazila u časopisu BYTE, a sada je na www.chaosmanorreviews.com, pronašao gomilu podataka o TV serijama na www.thefutoncritic.com i bezbroj puta se nasmejao čitajući www.dudarim.com - ovi sajtovi postoje već godinama i rado bih ih pratio... da sam čuo za njih.

PC Press još od 1995. godine traga za interesantnim i korisnim stvarima, prezentirajući ih na stranicama časopisa, ali i na druge načine. Ne bih umeo da izračunam koliko poruka, saopštenja za štampu, blogova i RSS feed-ova prođe kroz naš Outlook - ograničeni prostor štampanog izdanja zahteva da budemo selektivni, a čitaoci uvek traže još vrednih informacija. Zato jačamo on-line prisustvo - nedavno smo pokrenuli sajt pcpress.info, zamišljen pre svega kao interfejs između vendora i medija, mogućnost da IT firme uz pomoć naših urednika ili (ako žele) bez posrednika oblikuju informacije o novim proizvodima i uslugama tako da one budu interesantne za novinare (ne samo) računarskih medija. Za svega mesec dana pcpress.info je prerastao osnovnu funkciju i postao pre svega dobro posećen sajt - u februaru smo prešli milion hitova. Uz virtuelne press kancelarije koje firme otvaraju na sajtu, informacija će biti sve više, a i mi ćemo se potruditi da pripremimo nove sekcije sa zanimljivostima i korisnim savetima.

Ako želite jaču dozu korisnih saveta, pogledajte naše novo DVD izdanje PC 1000 (pc2.pcpress.rs/pc1000/) - "Odabrani bajtovi" je jedna od rubrika koje su oduvek privlačile najviše pažnje ("Vedra strana" je van konkurencije, naravno), a sada su iz nje proizašli knjiga i DVD, na kojem je tekst u elektronskoj formi pogodan za pretraživanje, kao i razni drugi sadržaji. Najzad, ako želite sve na jednom mestu, pogledajte iPC2008+ DVD (pc2.pcpress.rs/ipc2008), naše elektronsko izdanje u koje smo, osim svega što je objavljeno u časopisu "PC", uključili i najzanimljivije sadržaje sa pratećih CD-ova i DVD-ova. To je naših 8.5 gigabajta u svetskom okeanu informacija i na tome se nećemo zaustaviti - novi gigabajti stižu već 1. maja. Hvala što ste sa nama punih 14 godina!