PC #148, oktobar 2008.

Koncept računara za dnevnu sobu, o kome pišemo već godinama, konačno se materijalizovao. A kako računari ne idu sami, pred nama je i gomila prateće multimedijalne opreme, plejera, projektora, rutera... Sve to prosto zove na nove primene - svet kućne zabave se menja, a sa njim i svet medija

Čime ste zamenili video-rikorder? DVD/DivX plejer svako odavno ima, cene DVD rikordera sa hard diskom su konačno postale pristupačne, Blu-ray plejeri i rikorderi su i dalje neprijatno skupi... Ideja da se svi ti uređaji zamene media center računarom ili konzolom kao što je Xbox javila se prilično davno, ali je postala realna tek sada, uz broadband pristup Internetu, digitalnu kablovsku televiziju i WiFi tehnologiju. U poslovnom svetu smo naučili da je usamljeni računar gotovo bezvredan, a sada se to saznanje širi i na kućne primene - zar ne poželite da na ekranu velikog LCD televizora gledate fotografije sa hard diska drugog PC-ja ili da muziku sa plejera prosledite na kućni surround? Što je najlepše, za rad svega toga više nije neophodno da razvlačite kablove (mada, ako slučajno renovirate stan, malo strukturnog kabliranja ne bi škodilo; uzgred možete da razvučete optiku, nije ni ta tehnologija daleko...) - u našem velikom pregledu tržišta videćete da se novi protokoli za bežičnu komunikaciju uspešno nose sa strimingom HD videa.

Sprega kućnog zabavnog centra i Interneta promenila je mnogo toga u medijskoj sferi. Nekada smo mogli da gledamo samo ono što "vlast pusti" u bioskop ili na TV ekran. VHS kasete su načele taj kanon (počelo je od filma "Rambo 2", koji iz ideoloških razloga nikad nije prikazan u našim bioskopima, a opet su ga svi gledali), DVD-jevi su nas spasli ružne slike na kopijama n-te generacije, a poslednji ekser u kovčeg monopola nad svetom zabave zakucao je broadband Internet. Šta me briga što nijedna televizija ne prikazuje seriju za geek-ove The Big Bang Theory, kada se na Internetu za sitne pare ili čak besplatno (a pri tom legalno) mogu naći sve epizode, neki minut pošto budu emitovane u Americi?

Klasičnim medijima nije lako - jedna televizija upravo počinje da emituje seriju Lost, ali pomalo groteskno izgleda gledati kako avion pada na ostrvo znajući da je, četiri sezone i 82 epizode kasnije, posle bezbroj peripetija, Jakob (doduše u drugačijem obličju) naredio da se čitavo ostrvo pomeri... Postoje forumi i Web sajtovi domaćih fanova serije koja kod nas još nije ni prikazana!

Svet je postao globalno medijsko selo, a tehnologije se otimaju da iskoriste brze veze na najefikasniji način. Za mesec dana ćemo, kroz veliki pregled notebook tržišta, uključiti i poslovni svet u umreženu kuću. Vidimo se 1. novembra!

 

horizontal rule

 

Kao što me je dvadesetak :) čitalaca ljubazno upozorilo, ova tvrdnja nije sasvim tačna. Pre par godina su počeli da prikazuju "Lost" na Pinku, u nekom prilično nesrećnom terminu, ali to emitovanje nije duže potrajalo... Ne volim kad pogrešim u Uvodniku, ali je uvek lepo znati da puno ljudi pažljivo čita...