PC #136, septembar 2007.

Letnji meseci odavno nisu vreme kada se ništa ne događa, a ove godine događaja je, začudo, bilo više na domaćoj nego na svetskoj IT sceni. Birajte: niži porez, brži ADSL portovi, lokalizovani Microsoft Office, prve e-prodavnice, novi mobilni operater... Dobar uvod u vruću računarsku jesen!

Da li konačno dolaze dani kada će IT vesti pristizati jedna drugu toliko brzo da ćemo ih teško pratiti? Naše IT tržište je među najmanjima u regionu, iako bi po broju stanovnika i drugim pokazateljima trebalo da spada u najveća, pa mesta za brz rast ima mnogo; bolje reći, brz rast je neophodan. Snabdevenost tržišta je dobra, kompjuterski šopovi niču kao pečurke posle kiše a promet u njima raste otkako je PDV na računare (zašto ne i na prateću opremu?) smanjen, ali u oblastima gde presuđuje privatna inicijativa stvari su uvek dobro išle. Većina problema je u velikim, inertnim sistemima (i državi kao najvećem i najinertnijem), što se posebno vidi u oblasti komunikacija. Zato pozdravljam povećanje brzine ADSL portova koje bi kod svih ADSL provajdera trebalo da bude realizovano početkom septembra, mada ćemo i posle toga ostati pri dnu liste zemalja u okruženju po brzinama i pri vrhu liste po cenama koje plaćamo. Zašto Srbija, prema Internet World Stat podacima, u primeni Interneta zauzima 49. mesto na spisku od 52 evropske države? Pre svega zbog monopola Telekoma u oblasti fiksne telefonije - pogledajte samo šta se desilo u mobilnim komunikacijama posle dolaska Telenora i VIP-a.

Kad već pominjem mobilne telefone, teško je preskočiti fascinantni ali i kontroverzni Apple iPhone. Još ne znam da li bih želeo takav mobilni telefon za svaki dan, ali njegov neverovatni multi-touch ekran, spektakularne animacije, senzori i trikovi (telefon, zamislite, ima senzor kojim oseti toplotu vašeg lica, pa deaktivira komande da ne biste slučajno izvršili neku od njih ako obraz dodirne ekran) privlače pažnju u svakom geek okruženju. iPhone je izazvao jednu od dve najveće letnje operacije u sivoj zoni kompjuterske industrije (druga je bila grupa od hiljadu ljudi koji su, oslanjajući se na torrentfreak.com, prekucavali knjigu Harry Potter and the Deathly Hallows sa fotografija koje su procurele par nedelja pre oficijelne promocije) - treba hakovati iPhone tako da se može koristiti i bez aktivacije na AT&T mreži. Iako cilj još nije postignut, iPhone je hakovan u dovoljnoj meri da smo, uz malo specijalne opreme, uspeli da ga pokrenemo i ovde. Zato njime počinjemo septembarski "PC", u kome ćete čitati i o inkjet foto štampačima, PDA uređajima, novoj generaciji Centrino čipseta, programima Visio 2007, Illustrator CS3, budućem Windows Home Server-u... Još lepše stvari nas očekuju jesenas - vidimo se 1. oktobra!