PC #124, jul-avgust 2006.

Karte za sledeću partiju su podeljene - Microsoft je predstavio beta verzije paketa Vista i Office 2007, Google prikazao on-line spreadsheet, Linux zajednica primenila Xfl kao prečicu ka atraktivnijem desktop-u, a Intel isporučio prve Core procesore koji će sve to pokretati. Ipak, vest meseca je Bil Gejts...

Osnivač Microsoft-a spada u retke ličnosti iz kompjuterskog sveta koje svi znaju i koje prema tome privlače podjednaku pažnju opštih i specijalizovanih časopisa; najzad, najbogatiji je čovek na svetu. Tako je vest da će se Bil Gejts povući iz Microsoft-a (za dve godine... delimično... možda...) i posvetiti dobrotvornom radu osvanula na naslovnim stranama svih novina - biće to kraj mladosti kompjuterske industrije. Često pominjan zaključak da je u Microsoft-u došlo vreme za smenu generacija je diskutabilan - Ray Ozzie, koji postaje glavni arhitekta Microsoft-ovog softvera, je dvadesetak dana mlađi od Gejtsa, dok je Steve Ballmer, koji operativno vodi korporaciju, mlađi od Gejtsa pet meseci. Kad već govorimo o datumima, neobično je i to što je Ozzie došao u Microsoft pre samo godinu dana. Doduše, njegove reference je teško osporiti - Lotus Notes, koji je stvorio, spada u najznačajnije koncepcijske prodore u PC istoriji - ali su izazovi veoma ozbiljni. Microsoft ne očekuje od glavnog arhitekte softvera jedan konkretan proizvod, već strategiju razvoja i međusobne podrške čitavih familija (ne)srodnih softverskih paketa. Olakšavajuća okolnost je to što će Gejts biti prisutan da pomogne oko najbitnijih odluka, svakako do 2008. godine, a verujem i kasnije.

Bil Gejts ostavlja za sobom dva ključna proizvoda čiju snagu tek počinjemo da osećamo - Vista i Office 2007 će, kao Windows 95 pre desetak godina, suštinski promeniti radno okruženje i način na koji koristimo PC, a uzgred će osnažiti i pomalo posustalu industriju hardvera, koja ne uspeva da ubedi kupce da zamene postojeći računar koji sasvim lepo radi. Ma šta u prikazima pisalo o kompatibilnosti, Vista će zahtevati novi PC, a na Microsoft-u, kompjuterskoj industriji i časopisima ostaje da ubede tržište da je dobitak vredan troška i truda. Mi se nećemo oslanjati samo na reči i slike - po prvi put čitaoci u našoj zemlji imaju priliku da besplatno isprobaju i legalno koriste finalnu beta verziju paketa Microsoft Office, koju ćete naći na našem DVD-u; vodič kroz avanturu instalacije i testiranja zauzima značajan deo ovomesečnog softverskog bloka. Proverite, dakle, šta novi Office donosi vama i vašoj firmi, isprobajte ga u raznim uslovima (možda na nekom od sjajnih notebook računara koje prikazujemo) i primenama, odmorite se tokom letnjih meseci i pripremite za dinamičnu računarsku jesen. Vidimo se 1. septembra!