PC #111, maj 2005.

Već nekoliko godina govori se o prelasku na 64-bitne PC-jeve, ali kao da uvek ponešto nedostaje: procesori, operativni sistem, programi, kompatibilnost... Promocijom 64-bitnog Intel-ovog procesora i 64-bitnog Windows-a kockice su se konačno složile. Sada može da nam nedostaje samo još novac.

Ako pogledamo unazad, jedino je prelazak sa 8-bitnih na 16-bitne računare bio traumatičan - trebalo je promeniti sav softver, zaboraviti dobar deo onoga što je višegodišnjim radom naučeno i krenuti ispočetka. Zahvaljujući vertikalnoj kompatibilnosti procesora i sveopštem prihvatanju Windows-a, skok sa 16 na 32 bita ličio je na prelazak u brži i udobniji auto kojim se (naravno) upravlja na isti način. Doduše, neko će se setiti silnih problema sa drajverima i uređajima, a moglo bi se s pravom reći da je "32-bitni auto" na startu bio sporiji od 16-bitnog. Srećom, nekoliko godina, nekoliko Pentium-a, nekoliko (stotina) megabajta memorije i nekoliko Windows-a doveli su nas do tačke kada je rad sa računarom jednostavan, efikasan i udoban. Bliži se dan kada ćemo napustiti taj udobni i pomalo dosadni svet, krećući u novu, 64-bitnu avanturu.

Priča o 64-bitnim procesorima za personalne računare ne počinje danas - Intel je još 2001. godine predstavio Merced (kasnije Itanium) koji je trebalo da donese raskid sa postojećom arhitekturom i prelazak na novu, daleko efikasniju; Itanium i njegov naslednik rade na nekom broju servera, ali ih tržište nije prihvatilo. Nešto kasnije AMD je, krećući se mnogo sigurnijim putem, predstavio 64-bitne Athlon procesore koje je tržište veoma dobro prihvatilo, ali ih je koristilo kao 32-bitne, pošto nije bilo 64-bitnog operativnog sistema. Ovih dana je, promocijom nove verzije Windows-a XP, ta prepreka konačno otklonjena, a "tačku na i" stavlja Intel, najavljujući 6xx seriju procesora sa Prescott 2M jezgrom, x86-64 instrukcijama, većim kešom i frekvencijama od3 do 3.6 GHz, uz 800 MHz magistralu.

Praktično na dan svetske promocije smo, zahvaljujući beogradskoj firmi Desk i njenom Intel Product Integrator statusu, dobili na test kompletno okruženje koje upravo proučavamo. Potpisani non-disclosure agreement nije nam dozvolio da objavimo rezultate benchmark testova, ali ćete na stranicama ovog broja "PC"-ja pročitati osnovne informacije o novom procesoru. Nestrpljenje do sledećeg meseca i planiranog suočavanja Intel-a i AMD-a na 64-bitnoj stepenici prekratićete našim megatestom 73 grafičke kartice, opširnim informacijama o novom Photoshop-u i InDesign-u, nastavkom priče o ADSL-u i mnogim drugim temama. Vidimo se 1. juna, u 64-bitnom svetu!