PC #102, jul-avgust 2004.

Iako često pišem o njoj, konvergencija tehnologija me ponekad iznenadi. Pre pet-šest godina mobilni telefoni su osvojili svet zato što su omogućavali... telefoniranje. Prirodno, rekli biste tada. Ali, pogledajte meni Sony Ericsson-a K700i koji predstavljamo - Internet, Kamera, Organajzer... nijedna opcija nije posvećena telefoniranju. Prirodno, reći ćete sada.

Prestrojavanje u hodu je odlika mlade tehnologije kao što je mobilna telefonija, ali ni računarstvo nije prestaro za preokrete. "Dan D" bio je 24. jun, kada je Intel predstavio nove procesore i čipsetove, a neki dan pre toga nVidia je lansirala nV40 čip i GeForce 6800 Ultra grafičke kartice. Zahvaljujući dobroj saradnji sa predstavnicima proizvođača i sistem-integratora, ali i boravku naše ekipe na sajmu Computex na Tajvanu, u rekordnom roku smo prikupili opremu nove generacije, pa ćete već u ovom broju "PC"-ja pročitati prve utiske, i više od toga... Mogao bi se napisati lep novogodišnji umetak o junskim doživljajima u Redakciji, uz naročiti osvrt na Gainward GeForce FX 6800 karticu sa vodenim hlađenjem. Da, vodenim... kada sam na stolu video cevi i holendere, pitao sam se da li je to deo grafičke kartice ili (prethodnog dana procurelog) bojlera. Oprema je stizala iz dana u dan, plan broja je nekoliko puta resetovan, a "tačka na i" stavljena je juče, u vidu Athlon 64 3500+ procesora u novom Socket 939 podnožju. Ako me pitate kako se taj procesor "nosi" sa novim Intel-ima, neću znati da vam odgovorim, pošto ga kolege još testiraju; valjda po prvi put, jedan tekst će biti pisan i prelaman nakon uvodnika.

U obilju opreme za budućnost, nismo zanemarili ni ono od čega se živi - objavljujemo čak tri uporedna testa komponenti koje ćete poželeti da kupite pred leto: notebook računar da biste ponešto radili i bili u kontaktu tokom odmora, fotoaparat kojim ćete zabeležiti lepe trenutke i laserski štampač koji će vas čekati kod kuće, kad bude trebalo odgovoriti na nagomilana pisma. Bonus bi mogao da bude HP ColorLaserJet 2550 koji košta ispod 500 evra - konačno kolor laser za najšire tržište.

Kada svemu ovome dodate opsežan softverski blok, komunikacije, peer-to-peer mreže o čijem ste značaju (ako ne ranije) puno razmišljali u noći između 1. i 2. juna, kao i našu knjigu "PC Almanah softvera" koja je odnedavno u prodaji, verujem da imate dovoljno materijala ne za jedan, nego za dva meseca. Provedite, dakle, ugodno leto, odmorite se, razmislite o procesoru, grafičkoj kartici i drugim komponentama vašeg sledećeg računara i... vidimo se početkom septembra!

 

horizontal rule

Opet konvergencija tehnologija?
Codename: Severina :)