PC #72, novembar 2001.

Dok se polako sleže zvezdana prašina koju je uzburkala velika promocija Windows-a XP, korisnici se suočavaju sa tradicionalnim pitanjem: instalirati ili sačekati još malo, do prvih izveštaja o problemima i njihovom otklanjanju, do prvog Service Pack-a, možda do sledećeg Windows-a... Prvi utisci su izrazito pozitivni, ali zar se za svaki Windows nije govorilo da je stabilan, a onda se nekako javljala potreba za sledećom, još stabilnijom verzijom? „Sveža“ instalacija operativnog sistema je, izgleda, uvek dobra, a pravi utisak stičete tek posle nekoliko meseci ili čak godina, nakon priključivanja mnoštva periferijskih uređaja, instalacije raznih programa, sitnih kvarova hardvera...

Drugi problem je u tome što nikad niste sigurni da novi operativni sistem nema mana preko kojih drugi lako prelaze, a koje su u vašem poslu bitne. Primera radi, nameravali smo da test Pentium 4 i Athlon XP procesora i ploča obavimo pod novim Windows-om, ali se pokazalo da je on preosetljiv na zamenu hardvera – ako pređete sa Intel na AMD okruženje, XP se tome neće prilagoditi, već ćete morati da krenete od „praznog diska“, što oduzima vreme. Problem ne pogađa većinu korisnika, jer će malo kome pasti na pamet da za jedan dan promeni deset ploča, ali je nama zasmetao pa smo, dok ne pronađemo lek, testove vršili pod „starim“ Windows-om Me. A tog „kućnog“ Windows-a, ispod koga se krije MS-DOS, trebalo bi se što pre otarasiti – nije uzalud Bil Gejts na promociji XP-a otkucao simbolično EXIT i tako poslao MS-DOS „u penziju“, ne obazirući se na metalni glas koji ga je upozorio na moguće posledice takve „eutanazije“. Ma koliko lepo mislili o njemu, MS-DOS je „dinosaurus“ u softverskom svetu i osuđen je na izumiranje, baš kao i dinosaurusi iz filma „Park iz doba jure III“, koji je Microsoft Jugoslavija (u osnivanju) prikazao na gala promociji Windows-a XP u Sava centru.

Izbor filma je po mnogo čemu simboličan. „Jurassic Park“ je proslavio ne samo Spilberga, nego i kompjutere, koji su još 1993. godine bili u stanju da dočaraju svet davno izumrlih reptila. To je, istovremeno, bio i veliki svetski hit koji kod nas nikada nije prikazan – mogli smo da ga gledamo samo na piratskim kasetama, baš kao što se i Windows koristio sa piratskih diskova. Sada smo konačno u prilici da filmske hitove gledamo na velikom platnu ili sa DVD-ova, ali i da pređemo na najnoviji softver, ako procenimo da on odgovara našim potrebama. Zato nastavljamo da analiziramo Windows XP o kome će se očito još mnogo pisati. Vidimo se 5. decembra!