PC #37, jul-avgust 1998.

Trebalo bi da uvodnik posvetim Windows-u 98, koji upravo kreće u prodaju, ali mi novi Windows nekako zvuči kao stara vest. Zahvaljujući Microsoft-ovoj praksi da softver prođe kroz niz manje-više javnih beta verzija, u trenutku konačne promocije svi već znaju sve o njemu. Ma koliko takva praksa rezultirala kvalitetnijim i bolje testiranim programima, ponekad poželim da nas Microsoft iznenadi nečim sasvim novim...

Srećom, kada se bavite računarima, novih stvari uvek ima. Tako je jun protekao u znaku ISDN-a: Telekom je konačno počeo da instalira bazne priključke u firmama i stanovima, pa je i naša Redakcija požurila da pređe na telefon nove generacije. Iskoristili smo priliku da testiramo ISDN telefone, terminal adaptere i rutere koji se mogu naći na YU tržištu. Siguran sam da će opširan tekst koji objavljujemo pomoći da izaberete varijantu koja vam najviše odgovara, a ovde ću samo pokušati da prenesem opšti utisak. Potrebno je određeno vreme da se savladaju početnički problemi koji su me podsetili na prve dane uz 1200 bps modem, ali kada jednom sve pokrenete, velika brzina komunikacije daje poslovanju sasvim novu dimenziju. Danas mi je, recimo, e-mail-om stigao skenirani slajd od 47 MB iz austrijskog ogranka Hewlett-Packard-a; 40 minuta kasnije, fajl je bio na mom disku, a za to vreme sam nesmetano koristio ostale servise Interneta. Do pre neki dan takav slajd bi morao da se šalje DHL-om, nosi na skeniranje i sve bi to potrajalo danima. Uz ISDN, završeno je za 40 minuta.

ISDN je, naravno, samo tehnička mogućnost – na nama je da tu mogućnost pretvorimo u sadržaje. A tih sadržaja na domaćem Web-u ima sve više: početkom juna sam se spremao na put u Vrnjačku banju, gde je održan naučni skup ETRAN, te sam, tek da mi savest bude mirna, pogledao ima li informacija o tamošnjim hotelima na Web-u. Za divno čudo, našao sam ih na www.banje.co.rs, pa mi nije bilo teško da se odlučim. Stvari nisu baš idilične, jer sam na osnovu tih informacija izabrao loš hotel, u kome je od modernih komunikacionih tehnologija funkcionisala jedino Radio Mileva, ali biće bolje... bitno je da sve više firmi izlazi na Web.

Ostaje da vam poželim da pri izboru hotela u kome ćete provesti letnji odmor budete bolje sreće i da vam ovaj „PC“ i naša knjiga „PC 98“ koja, sa pratećim CD-om, izlazi tokom jula, budu korisna letnja lektira. „PC“, kao što znate, u avgustu ne izlazi, pa sledeći sastanak zakazujemo za 5. septembar!

 

horizontal rule

 

Hotel "Fontana"... izbegavajte dok ga ne renoviraju. Hotel "Zvezda" je nešto bolji... ali nažalost u čitavoj Srbiji ima jako malo pristojnih hotela :(