SonyEricsson T68

 

Sjajan Ericsson-ov telefon, jedan od prvih sa kolor ekranom, mogućnošću povezivanja na Internet posredstvom bilo kog provajdera, preuzimanja, čitanja i pisanja elektronske pošte, Bluetooth kompatibilan... Sve to u 85 grama.

Standardni model je T68, dok kasnija verzija nosi oznaku T68i i hardverski je ista, ali ima noviji softver koji omogućava MMS (multimedijalne SMS poruke) i neke druge novitete koji su kod nas slabo upotrebljivi. T68 se zamenom softvera može pretvoriti u T68i i to bi trebalo da rade Ericsson-ovi predstavnici. Za sada ne znam kako sve to ide kod nas.

Ne verujem da ću imati vremena da napravim ozbiljniju T68 stranicu, ali evo nekoliko zanimljivosti koje sam isprobavajući telefon pronašao, a i "pokupio" sa Interneta...

 

 

horizontal rule

 

Razmena podataka sa PC-jem

Za vezu Ericsson T68 i PC-ja možete koristiti data kabl, Bluetooth ili IR port. Pošto je i dalje malo Bluetooth kompatibilnih PC-ja. IR port je najrealnija varijanta. Trebaće vam, pre svega, softver koji preuzimate sa zvaničnog sajta, mada uz malo lutanja. Osnovni softver je 'Mobile Phone Monitor and Mobile Modem Drivers and Settings', što obuhvata fajlove za komunikaciju i drajvere za modem (ako recimo želite da sa notebook-a zovete Internet). Fajl koji vam treba zove se r3apackage5.exe i možete ga preuzeti odavde.

Sledeće što vam je (možda) potrebno zove se 'XTNDConnect PC for Ericsson'. On se oslanja na drajvere iz prethodnog paketa i integriše se u Microsoft Outlook, te vam omogućava da razmenjujete podatke o sastancima, kontakte itd. Sve to ne radi baš najsrećnije i potrebno je dosta pažnje da ne biste uništili podatke u memoriji telefona ili (što je neprijatnije) dugo skupljane kontakte u Outlook-u. Preporučujem da pre upotrebe programa svakako napravite backup fajla outlook.pst, a dobro ćete uraditi da ovaj paket ne prenosite niti instalirate. No ako ga ipak želite, zove se r3apackage1.exe i možete ga preuzeti odavde.

Instalacijom prethodna dva programa nećete dobiti mogućnost da sa PC-ja podešavate parametre telefona, menjate profile itd. Potreban vam je program Phone Settings, koji nije u prethodnim paketima, što se ne pominje nigde. Zato vredi instalirati softver za T65, koji obuhvata i Phone Settings a sasvim je kompatibilan sa T68. Preporučujem da instalirate pomenuti r3apackage5.exe, da preskočite r3apackage1.exe i da umesto toga instalirate 'Full functionality for non Outlook users', R4APackage2.exe. Time dobijate Phone Settings i poseban program za editovanje knjige kontakata, koji se ne integriše u Outlook već radi (sasvim pristojno) sam za sebe.

Ima i nekoliko programa nezavisnih autora, recimo PhoneBackup koji omogućava da sačuvate sve podatke iz telefona (ne brinite, ne kopira lozinke za pristup Internetu) i SendFile koji olakšava prenos pozadina i drugih fajlova telefonu.

Tajni meniji

bulletSa desktop-a pritisnite: >*<<*<* (znakom < je obeleženo pomeranje džojstika ulevo, > znači pomeranje udesno a zvezdica je... zvezdica). Ovo vas dovodi u servisni meni gde možete da vidite verziju softvera podesite kontrast, gledate slike duginih boja ("testirate ekran") i obavljate druge slične operacije. Da, možete videti i koliko ste puta u karijeri pomerili džojstik :)
bulletSa desktop-a pritisnite <**< i doćićete u tajni meni sa parametrima mobilnog operatora. Nije jasno da li se odavde može nešto pametno podesiti.
bulletSa desktop-a otkucajte *#06# i videćete IMEI kod telefona.
bulletDa biste dobili pristup menijima telefona bez umetnute SIM kartice, kucajte  **04*0000*0000*0000# Kada se pojavi poruka Wrong Pin pritisnite NO (ovo ne radi na svim telefonima i ne daje uvek pristup svim menijima)

Štednja baterija

bulletOvaj savet može bitno produžiti vreme između punjenja baterija. Birajte Connect / Data Comm. / Pref Service i prebacite telefon na GSM Only, za slučaj da je postavljen na GPRS and GSM. Kad jednom i kod nas bude postojao GPRS, setićete se već da reaktivirate opciju.

Tajne igre

bulletNa uvodnom ekranu igre ERIX otkucajte 123 i dobićete igru Snake. Ako ne uspe, pokušajte na istom mestu da otkucate 789.
bulletNa uvodnom ekranu igre Q otkucajte 3*5. Dobijate igru Secret Blocks.
bulletNa uvodnom ekranu igre Ripple otkucajte 4456. Dobijate novu sa kartama.
bulletNa uvodnom ekranu Tetrisa otkucajte 397. Ovoga puta nećete dobiti novu igru, ali će telefon ispisati "tajnu poruku".
Sa pravom ćete se pitati ko je lud da troši prostor u ROM-u na igre a da ne obezbedi da se te igre pokreću, osim raznim abrakadabra mehanizmima. Moguća teorija je da se radi o prostoru u ROM-u koji je rezervisan za buduća proširenja, pa su u njega stavili nešto tek da ne bude prazan, a neće da pominju te igre da se ne bi posle upgrade-a softvera ljudi bunili što su igre nestale. Ipak, taj razlog je pomalo u neskladu sa činjenicom da posle upgrade-a na T68i svakako gubite Tetris, koji se pominje u dokumentaciji...

Shortcut-i

bulletGurnite džojstik nalevo i malo ga zadržite - dobićete Select profile listu. Međutim, treba znati da na ovaj način zapravo startujete prvu opciju iz MyShortcuts liste - u startu je to Select profile, ali možete staviti i nešto drugo. BTW isti trik važio je još od T28, jedino što tamo nije bilo džojstika, nego je trebalo pritisnuti duže strelicu nagore.
bulletGurnite džojstik nadesno i malo ga zadržite - dobićete Phonbook search masku.
bulletKraći pritisak na Yes vodi vas u Call list masku, gde vidite listu primljenih i pozvanih brojeva. Istu listu dobijate sa 0#
bulletDok čitate SMS ili e-mail, pritisak na # odnosno * je PageDown / PageUp
bulletTokom rada štoperice pritiskom na * pamtite tekuće vreme.
bulletDok je aktivan kalkulator, džojstik nagore smešta broj u memoriju, džojstik nadole poziva sadržaj memorije. Postoji samo jedna memorija i njen sadržaj se ispisuje u gornjem levom uglu ekrana.
bulletDok je aktivan kalendar, pritisak na tastaere 1 i 3 pomera vas nedelju dana pre/nedelju dana kasnije.
bulletU Edit contacts meniju možete da koristite funkcije Cut, Copy i Paste. *1 je cut, *2 je copy *3 je paste.
bulletTokom razgovora, duži pritisak na C aktivira funkciju MUTE (ne prenosi ono što govorite. Sledeći pritisak na C reaktivira mikrofon.

 

horizontal rule