Sezamov jedanaesti rođendan

Dejan Ristanović, 11. Novembar 2000.

 

Na današnji dan pre 11 godina zvanično je počeo sa radom Sezam BBS. AT računar, 2400 modem bez MNP-a i jedna telefonska linija koja je u radno vreme korišćena za druge stvari... reklo bi se, samo još jedan BBS, ali se Sezam po nečemu ipak izdvajao: po originalno napisanom softveru i podršci "Računara", najuticajnijeg kompjuterskog časopisa u (tadašnjoj) Jugoslaviji.

Iako 11. novembar slavimo kao Sezamov zvanični rođendan, sistem je zapravo počeo sa radom petnaestak dana ranije, tako da je te subote mnogo toga već bilo "u pogonu". O čemu se diskutovalo na starom Sezamu 11. novembra i narednih dana?

U konferenciji Sezam su pre svega najavljivane nove stvari - recimo otvaranje konferencija RAČUNARI i FORUM, kao i mogućnost slanja odgovora na Dejanove Pitalice iz "Računara". Uveden je i upload/download limit od 400 KB mesečno kako bi se barem malo rasteretila 101% vremena zauzeta telefonska linija, a bilo je i predloga... Recimo, korisnik bojt je predložio da se u zaglavlje konferencijske poruke upiše na koju poruku je to odgovor, dok se korisnik danko žalio da mu Ctrl+Enter ne radi uzgred, znate li šta je tada (a i sada) radilo Ctrl+Enter?), na šta mu je odgovoreno da je na Sezamu sve u redu i da proveri svoj Telix (da, ima i onih koji su koristili Telix) i drajver za tastaturu. Isti korisnik je predložio i da se STAT komanda proširi, tako da ispisuje ime predhodnog korisnika na vezi, proteklo vreme od prethodnog poziva, broj poslatih i primljenih poruka, ukupnu dužinu svih fajlova na Sezamu...

Konferencija Računari je tek otvorena, pa su u njoj bile uglavnom poruke koje su opisivale uvedene teme. Odmah je počela rasprava o važnim stvarima, recimo čije su noge bile na "Računarima 11". Predstavljen je i 55. broj časopisa, u kome je pisano o Prologu, Mannesman Tally MF222 štampaču, "Kovačnici fontova" zvanoj FontGen V, QuickPascal-u 1.0 kome je proreknuta velika budućnost, uprednom testiranju grafičkih kartica (zvuči poznato?) poređenju Paskala i Module 2 (šta beše Modula 2? šta beše Paskal?), programiranju laserskih štampača... Umetak je, naravno, posvećen upravo osnovanom Sezamu.

Stručne konferencije su se zvale PCHard i PCSoft. U PCHard konferenciji počeli smo od diskova, jer je nekadašnji san postao realnost: sada je (skoro) svako mogao da ima disk od dvadesetak megabajta (a neko čak i 80 MB), ali je "pitanje časti" bilo nabaviti RLL kontroler; pominjala se i neka oznaka 1:1. Preporučen je program 800.ZIP koji omogućava da na XT disketu u AT drajvu snimite čak 800 KB podataka - zbog njega i danas imam disketa koje nikada nisam uspeo da pročitam na sledećim računarima. Korisnik dveselinovic je pitao prodaje li neko ploče sa 80386 procesorom na 20 ili 25 MHz, ali sa keš memorijom, a glavnina poruka se bavila ugradnjom YU slova u ROM popularnih 9-pinskih i ponekog 24-pinskog štampača - Godža je poslao sadržaj YU EPROM-a za Star NL10, Epson FX105 i LX800.

U konferenciji PCSoft borili smo se protiv virusa, promovišući Flu Shot Plus i VSCAN. Vlada Kostić je smatrao da rezidentni virus detektori nisu zgodni jer zauzimaju memoriju i "sudaraju" se sa drugim programima, ali je pohvalio VSCAN. Predstavljen je ultra novi program PC Tools DeLuxe 4.50, a ja sam postavio pitanje o preuzimanju argumenata iz komandne linije Clipper programa i dobio odgovor "parametri se preuzimaju kroz parameters opciju, jel' se to neko zeza sa ovakvim pitanjima"  - i posle 11 godina se stidim što sam ispao glup u društvu. Bilo je reči i o prelasku sa stare na novu generaciju softvera (sa ChiWriter-a na WordPerfect 5), a pošto je konferencija bila posvećena i programerima, lgavrilovic je poredio Turbo C i Microsoft C. Onda je zzivotic prokomentarisao da je sasvim prirodno koristiti konstrukcije tipa ******ptr  - poneko mu je čak i poverovao ;)

Konferencija FORUM nije bila ono što je danas - ona je u startu zamišljena kao neka vrsta "svaštare" u koju će korisnici ostavljati poruke koje se ne mogu svrstati u ostale konferencije. Počeli smo od zagonetnih priča - za početak je trebalo rešiti sledeću zagonetku: "U nekom malom mestu dogodio se zločin - na ulici je pronađena devojka izbodena nožem. Sumnja je, i pored provereno besprekorne prošlosti, odmah pala na njenog verenika. Istragom je utvrđeno da verenik nije ubica ali je on ipak je osuđen na zatvorsku kaznu. Zašto?".

Pojavila se i buduća kult-tema Devojke (kasnije, uz mnogo pratećih protesta, prekomandovana u konferenciju Razonoda), u kojoj je odmah konstatovano da na Sezamu postoje 3-4 korisnice, ali da se njihova pojava podudara sa uvođenjem download limita i da uz svako žensko ime i prezime postoji po jedno muško ime i isto prezime. Bojt je najavio elaborat na temu "Zašto je koka-kola bolja od muškarca", koji će pre slanja cenzurisati da ne bi žene ispale pametnije od muškaraca.

U povodu male nagradne igre u kojoj je trebalo odgovoriti u kojoj se bajci pominje Sezam ("Ali Baba i 40 razbojnika" - jedan od junaka te bajke iz "1001. noći" je korisnik Sezama koji je zaboravio password), bojanp je postavio pitanje o privilegovanim korisnicima na Sezamu. Danko je otvorio temu Zvezde koja se bavi horoskopima koju je Zormi odmah iskoristio i za raspravu o astronomiji.

Prva "forumska polemika" bavila se pitanjem da li Tolkin valja ili ne valja - Duško Savić je zastupao tezu da valja, a Dejan Veselinović je smatrao da "Tolkien still sucks!" . U porukama Dejana Veselinovića bilo je i nečega što nije posvećeno Tolkinu: red čudnih znakova i onda komentar "Prekide mi žena vezu; kao i sve žene, ona veruje da je telefon izmišljen samo za nju i da je uvek otvorena veza samo za nju".

Diskusije o politici počele su značajnom temom - Ante Marković je 18. decembra 1989. promovisao svoj ekonomski program, po kome su dinaru odsečene četiri nule i tako uveden konvertibilni dinar - 1 DEM = 7 dinara. Naravno, iz Srbije u kojoj je u to vreme na vlast zasedao neki Slobodan Milošević (sećate li ga se?) je odmah stigao niz primedbi na taj program. Dejan Veselinović je objasnio šta zapravo znači inflacija i predočio razloge za opravdani bunt Srbije: zašto bi poljoprivreda opet plaćala ceh kad ima sve uslove da bude rentabilnija od slovenačke industrije bele tehnike ? Vlada Kostić je lepo prokomentarisao mogućnost da se u banci kupuju devize po kursu: "Jedno je to što po zakonu možeš da kupiš marke, a drugo je da li će banka biti voljna da ih proda i da li ih uopšte ima". Ipak, Markovićev program je lepo startovao, pa je već pred kraj godine crno devizno tržište praktično nestalo (pogledajte poruku, ali ne plačite nad sudbinom dilera koji su ostali bez posla - uzvraćaće oni udarac preko nekoliko puta sledećih godina).

Ne zaboravimo ni temu Svet, u kojoj se diskutovalo o američkoj intervenciji u Panami  kao i o revoluciji u Rumuniji. YU revolucija još nije bila na vidiku pa smo, u snežnom okruženju, prešli na čestitanja Nove 1990. godine. Zoran Životić je čak najavio i nagradnu igru u kojoj će onaj ko pozove Sezam između 0:00 i 0:10 automatski za taj poziv imati SYSOP nivo, ali ćete videti šta se posle dogodilo...