Galaksija Nova 1-2019

Rookie u prodavnici muzike

Kada čuju da je njihova omiljena grupa objavila novu pesmu, normalni ljudi slušaju muziku i uživaju. Mi kompjuteraši uvek moramo da zakomplikujemo stvari...

Dejan Ristanović

Počeću priču onim što je rekao mudri Mark Tven još 1876. godine: "Only one thing is impossible for God: to find any sense in any copyright law on the planet" - "Bogu je samo jedna stvar nemoguća: da nađe ikakav smisao u zakonima o kopirajtu na ovoj planeti". A onda da citiram ono što je rekao mudri Rafal Lukawiecki kada sam ga 2006. godine intervjuisao: "Kopirajt zakoni su sluđeni preko svake mogućnosti popravke". Zapravo nije rekao "sluđeni" nego onu drugu reč.

Vraćamo se u vreme današnje, kada sam na Facebook-u pročitao da je grupa Aqua posle puno godina izdala novi singl, Rookie. Spot još nije stigao na YouTube, dakle moraću da kupim pesmu. Srećom, dat je link: aqua.lnk.to/rookie. Odem ja tamo, može malo da se oslušne pesma (koja mi se i nije naročito svidela, ali to nije bitno za dalju priču) a onda ima link na Spotify i na Deezer. Pošto pošteno plaćam pretplatu na Spotify i to na američku adresu (pošto u Srbiji servis nije dostupan) reko' eto prilike da mi i to za nešto posluži. Kliknem, pojavi se slika, ali ne radi Play. Dobro, na iPad-u ne ide, probam isto to na Android telefonu, tamo mogu da kliknem na Play, ali se ne čuje ništa. Probam na PC-ju, taster Play zasivljen.

Manem ja njihov link, idemo putem kojim obično kupujem muziku. Odem na iTunes, tražim Rookie - nema. Google mi da link na Rookie u iTunes prodavnici, kliknem ali neće moći, to je italijanska iTunes prodavnica, a ja sam u Američkoj. I tako smo, dragi moji čitaoci, došli do neverovatne situacije da, suprotno svemu što nas je život naučio, pesma može da se kupi u Evropi, a ne može u Americi.

Krenimo onda drugim putem - za razliku od iPad-a koji mora da bude "u Americi" (jer Apple nema iTunes prodavnicu u Srbiji), moj Android telefon je pošteno prijavljen na srpsku adresu, uparen sa srpskom platnom karticom, valjda ću tu moći da kupim. Da barem jednom koristim lepotu što nisam u Americi. I zaista, može - za $0.75 kupim pesmu koja je odmah dostupna na telefonu.

Nisam još hteo da je slušam, jer mi ne prija "zarobljena" muzika koja je vezana za telefon i ne može da se prenese u kola, u lift i na druga mesta koja primaju samo MP3 fajlove. Treba, dakle, ukloniti DRM (Digital Rights Management) zaštitu ili, kako jedan kolega kaže, razDRMati pesmu. Što nikad nisam radio u Google Play prodavnici, pošto sam pesme do sada kupovao kod Apple-a, gde zaštita praktično i ne postoji; hvala Stivu Džobsu na tome, šteta što nije poživeo da slično obezbedi i za filmove.

Prostudiram literaturu, kaže... nemaš sreće. Možeš da pokreneš neki program, pa onda da pustiš muziku da svira, a taj program snimi ono što ide ka zvučnicima i napravi MP3 fajl. I još taj program nešto košta. E pa ispod časti mi je da tako snimam. Kaže ima neki drugi program, ali taj zahteva root-ovan telefon, kakav mi trenutno nije pri ruci. I najzad mi padne na pamet da stvari premestim u PC domen, gde je sve root-ovano po definiciji. Odem na play.google.com, ulogujem se s Google account-om koji koristim na telefonu, i gde čuda, pesma je tu. Kliknem na nju, svira. Dam da Total Commander traži po disku bilo koji fajl koji je mlađi od 1 sat i veći od 3 MB, nađe kilo nekog đubreta, ali nema ničega nalik na pesmu.

Najzad srećnim sticajem okolnosti kliknem desnim tasterom na pesmu i Play nudi... Download album. Ah, najzad idemo u pravom smeru. Pokrenem taj download, kompjuter kaže nešto u stilu "nemoj molim te da download-uješ, to ne treba raditi, ograničen si na samo dva uređaja, jel tako da nije da ne želiš da ne download-uješ pesmu". Pogodim da li na to složeno pitanje treba odgovoriti YES ili NO (zapravo nisam pogađao nego kliknuo bilo šta od odgovora... i imao sreće), prenesem fajl i dobijem 01-Rookie.mp3. I peva!

Nastavim da listam sajtove i saznam da tako preuzeti MP3 fajl ima u sebi skriveni tag PRIV koji pokazuje da ne sme s njim da se radi ovo i ono i to drugo. Pa da ga oslobodimo taga, koliko to može da bude teško... Pokazalo se da nije ni jednostavno - navodno postoji jedan jedini program na svetu koji to radi, a zove se eyeD3. Ne pravim pitanje, može i eyeD3. E da, ali taj program je zapravo Python skript, koji se poziva na gomilu drugih stvari, i zato ga treba instalirati, za šta se koristi nekakav PIP.

Nađem nekako PIP, instaliram ga i otkucam

eyed3 --remove-frame PRIV ./

što kod mene proizvede jedno 20 grešaka iz kojih shvatim da mi nedostaje nekakav magic. Naivno sam mislio da, kad sam već jednom preživeo da instaliram pip, sad mogu da uradim pip install python_magic, ali to ne ide, nego magic treba posebno download-ovati i otkucati jednostavnu komandu:

pip install python_magic_bin-0.4.14-py2.py3-none-win32.whl

i posle toga uklanjanje taga prođe u redu a pesma konačno postane slobodna. Još jedan uspešno završen dan. Mada... da li je vredelo truda? Pa, možda i nije, ali sam barem spreman za septembar, decembar ili bilo koji mesec kada ABBA, posle 35 godina, objavi četiri nove pesme... Nisam više rookie.