Galaksija Nova 1-2018

Overengineering

Sve je počelo jedne kišne nedeljne večeri kada sam se vraćao kući, uz pomisao da sam baš srećan što ću uvesti kola direktno u garažu i tako ostati suv. Greška je možda bila u tome što nisam kucnuo u drvo. Dođem do kapije, pritisnem taster na daljincu, ali kapija od garaže - ništa. Ni da mrdne. Imao sam i alternativni daljinac ("glavni" otvara garažu posredstvom pametne kuće, a ovaj drugi direktno komunicira s motorom), ali ni on ne pomaže. Do đavola.

Dejan Ristanović

Parkiram se ispred kapije, izađem iz kola, pritom prigodno pokisnem, gledam motor koji pokreće vrata, pritiskam daljinac direktno ispred njega, ništa. Mrtvo.

Padne mi na pamet da je možda iskočio osigurač, odem do table, ali tamo je sve ok, svi osigurači podignuti. Dakle, motor se pokvario. Baš je našao kad će da crkne.

U ponedeljak pozovem firmu koja je instalirala motor, kažu ne mogu danas da pomognu, da zakažemo za utorak. I zaista, u dogovoreno vreme dođe serviser (moram da kažem, veoma pametan i predan majstor. uzevši u obzir da je to električar koji radi za platu). Ja sam se pripremio tako što sam (na jedvite jade) u svežnju od 'iljadu ključeva našao onaj koji otvara katanac na motoru kapije. Otvori on kutiju koja kontroliše motor, kaže... ne radi motor zato što nema struje. Uzme razvodnu kutiju i dovede struju, proba, radi kapija normalno.

Ostaje još pitanje zašto nema struje... kabl za napajanje dolazi do kapije ispod betona, kroz kuću ide negde kroz zidove, provučen kad je zgrada zidana. Ako ga je neka krtica pregrizla (!?), možemo samo da vučemo novi kabl kroz kanalice, propast. Ali, kaže majstor, možda je ipak nešto u tabli, da pogledam tamo. Otvori on tablu, unutra zilion žica, ali za divno čudo sve lepo i precizno obeleženo po brojevima. Pogledam u moj spisak, nađem osigurač motora kapije, majstor premeri, pre tog osigurača i posle tog osigurača ima struje. Da vidimo kuda dalje ide, na ovaj čudni trostepeni prekidač. Aha, kažem ja, to je zato što postoji mogućnost da se napajanje tih vrata - i još nekih kritičnih stvari u kući - prebaci na UPS, kako se ne bi desilo da kad nema struje ne mogu da se izvezem iz garaže. Da nije tu nešto... nije, odatle i dalje izlazi struja, svetli glimerica.

Dalje ide do šine na kojoj je smart home oprema i do nekog Siemens sklopa. Šta je to - nemam pojma, ali se pokazuje da dalje od te kutije struje nema. Znači, tu je nešto. Kaže mi majstor oznaku uređaja, ja krenem da tražim po Google-u (posle će se pokazati da je to uređajčić koji čini da, ako neko na kapiji proba da sabotira sistem i izazove kratak spoj, ništa dalje ne bude ugroženo), ali pre nego što sam našao, kaže majstor da se taj uređaj napaja (odnosno, kako električari kažu, "dobija pobudu") sa "ovog velikog smart home uređaja s dugmićima". Aha, kažem ja, to je uređaj koji kontroliše utikače u kući. Kaže majstor: evo lepo se vidi da to ide od priključka 7, a sijaličica 7 ne gori. Znači, pametna kuća mu ne pušta struju.

I tu meni sine da sam 2009. i 2010, kada je to projektovano, ja smislio (i posle očito zaboravio), kao zaštitnu meru, da ako je uključen alarm u kući i u garaži, pametna kuća automatski isključi napajanje garažnim vratima. Tako sam sprečio da se, usled nekog gliča, nestanka struje, hakovanja ili bilo čega, garažna vrata otvore kad nikoga nema u kući i tako svima daju slobodan ulaz unutra (i ujedno aktiviraju alarm). Kad nema napajanja, nema ni otvaranja vrata, pa šta god se dešavalo. A onda mi je kolega koji je realizovao projekat rekao da ne bi bilo loše da imamo i mogućnost da se ta opcija "odkupluje" od alarma i da se njom može i posebno upravljati, eto recimo ako nekad baš želim da je kapija stalno napajana. I onda dodelio tu funkciju nekom tasteru... negde...

U principu smo takve stvari (tipa "otvori pametne glave na svim radijatorima kako bi dopunio sistem vodom") stavili u ostave i prostorije gde realno nema potrebe za brojnim tasterima. Tamo je bitno samo paljenje svetla, pa nek se ostali tasteri, kad već postoje, bave kontrolnim funkcijama koje se skoro nikad i ne aktiviraju. Više nisam ni znao odakle se toj kapiji ukida napajanje, morao sam da gledam u dokumentaciju... srećom pa se to može podesiti i preko Internet kontrolera. I tako, kliknuo na KAPIJA ON i... sve radi normalno. Radna pretpostavka da je neko od ukućana (možda i ja) nešto petljao po ostavi pa pritisnuo pogrešno dugme (i još ga je trebalo dugo pritisnuti - "destruktivne" funkcije nikad nisu stavljene na kratki pritisak) koje nalaže da se kapija isključi i... eto, kapija uradila što joj je rečeno, isključila se.

Epilog - 2500 dinara majstoru (plus sam ga častio da ne priča kakvu sam glupost napravio - to ipak treba ja da pričam), izgubljeno dva sata s njim, još sat traženja ključeva, par puta pokisnuo... i sve to ni zbog čega.

Posle pričam taj doživljaj Voji Antoniću, a on mi kaže "E vidiš, to se u projektovanju zove over-engineering".