Galaksija 141, januar 1984.

Kvalitet tu, odziv podbacio

Prošloga meseca smo vas obavestili o rezultatima prvog domaćeg Konkursa za najbolji kućni računar amaterske gradnje i najbolji domaći program za kućni računar. Pre nego što ovo obaveštenje, u sledećem broju našeg časopisa, dopunimo izveštajem o svečanoj dodeli nagrada i pre nego što raspišemo novi konkurs, neophodno je da u nekoliko reci sumiramo utiske i kažemo kuda će biti usmereni naši dalji napori.

Dejan Ristanović

Na Konkurs su stigla 24 programa, od kojih su samo tri bila pisana za ne-Sinklerove računare. To nas uverava u činjenicu da su ZX81 i Spectrum za samo dve godine stekli neobičnu popularnost među Jugoslovenima i došli u ruke dobrih programera. Od samog raspisivanja Konkursa dosta smo, izgleda, pisali o Sinklerovim kompjuterima, pa su vlasnici drugih mašina možda stekli utisak da će nagrade biti podeljene "sinklerovcima". Ova slutnja je, sticajem okolnosti, bila ispravna, ali ne bismo želeli da tako bude i u budućnosti: potrebni su nam programi za sve računare koje članovi našeg Kluba programera poseduju. Svesni smo činjenice da će najveći broj programa i dalje slati vlasnici Spectruma, ali to ne treba da znači da će oni podeliti i nagrade: programe procenjujemo po kvalitetu, a ne po kompjuteru za koji su pisani.

Tematika priloga nas je unekoliko iznenadila: izgleda da su YU programeri ozbiljniji nego što smo očekivali. Dobrih programa za igre je bilo prilično malo i ni jedan od njih nije prošao bolje od trećeg odnosno petog mesta. Svi mi, izgleda, volimo programe za igre, ali smo svesni činjenice da je njihovo pisanje, ako želimo da igra bude zaista dobra, veoma složen i dugotrajan posao. Zato će, izgleda, svaki programer pre uložiti odgovarajući napor u sastavljanje programa koji radi "nešto korisno". Drago nam je što je tako: nećemo, naravno, izbegavati prihvatanje igara u Katalog, ali bismo želeli da njegov kostur sačinjavaju uslužni programi. U ovakav stav će nas potpuno uveriti tek potražnja programa: želimo, ipak, da u Katalogu budu traženi programi, a nije isključeno da svi želimo da koristimo igre a ne da ih pišemo!

Nepisano je pravilo da su mašinski programi bolji od odgovarajućih bejzik rutina. Na Konkurs je stiglo nekoliko mašinskih programa (upravo onoliki procenat koliki smo očekivali), koji su, od prvog do poslednjeg, bili odlični ali je prvu nagradu je, u konkurenciji programa za Spectruma, odneo bejzik program. Zašto? Ne treba po svaku cenu insistirati na mašinskom jeziku, pogotovu kod programa kojima on nije potreban: obrazovni program se izvršava onoliko brzo koliko je potrebno i kada je pisan na bejziku, a na njemu je razumljiviji i edukativniji, posebno za početnika. Osim toga, mašinski program je vrlo teško menjati i prilagođavati nekim specijalnim potrebama korisnika, što se za bejzik ne može reći. U budućnosti bismo, dakle, voleli da dobijamo i mašinske programe, ali samo u slučajevima kada je ovaj nepregledni jezik neophodan. U poslednje vreme se pojavljuju računari sa vrlo brzim bejzik interpretatorom ili bejzik kompajlerom, koji će u mnogome smanjiti potrebu za korišćenjem mašihskog jezika.

Brojem priloga, kao što smo rekli, nismo zadovoljni, pa smo dosta razmišljali o uzrocima skromnog odziva. Da li su naši napisi možda izgledali previše "ozbiljno"? Opis dokumentacije je sadržao nekoliko "visoko stručnih" stranih izraza (abstrakt, kompatibilnost, listing...), ali zar je to nekoga uplašilo? l sami vidite da radova nije bilo mnogo - da ste učestvovali, možda biste dobili neku nagradu! No, na Konkursu ne učestvujemo samo da bismo pobedili: zar nikada niste poželeli da proverite svoje mogućnosti, napišete program koji će koristiti nekoliko stotina ljubitelja računara širom Jugoslavije i tako pomognete onima koji znaju manje od vas?

Naš Konkurs je trajao tokom letnjih meseci; učenici i studenti (oni predstavljaju dobar deo čitalaca zainteresovanih za računare) najpre su bili zauzeti krajem školske godine odnosno ispitima, a zatim je nastupilo "dugo, toplo leto" - period kada je zaista teško pisati opsežne dokumentacije programa. Poslednjih meseci mnogi beogradski vlasnici računara (sa njima smo u najbližem kontaktu) žalili su se da je Konkurs raspisan u nevreme i da oni, ma koliko želeli, nisu našli vremena da pripreme priloge. Zbog toga smo ozbiljno razmišljali o tome da produžimo Konkurs za još tri meseca, ali smo ipak odustali od toga: ako mi ne poštujemo propozicije, kako možemo da to očekujemo od čitalaca? Kada već govorimo o propozicijama, Komisija je uzela slobodu da preraspodeli nagrade i dodeljuje ih u dve kategorije. Pri tome smo, očigledno, išli linijom manjeg otpora, jer nam je bilo teško da poredimo programe za različite računare. Ubuduće toga neće biti: propozicija ćemo se strogo držati, ali ćemo pre raspisivanja morati da razmislimo o problemu rangiranja.

Postoji još jedan mogući uzrok za slab odziv, koga se najviše plašimo - možda nagrade nisu dovoljno stimulativne da podstaknu programere da učestvuju! Pisanje programa je za većinu nas zadovoljstvo, ali je pisanje dokumentacije pravo mučenje. Autor ovog teksta govori i iz ličnog iskustva: ponekad su potrebni meseci da skupimo snagu i napišemo opsežnu dokumentaciju nekog programa. Konkurs, ipak, ne možemo da posmatramo samo kroz nagrade. Naš osnovni cilj je bio da prikupimo dovoljno kvalitetnih domaćih programa i oformimo Katalog bejzik programa. U tom smislu smo zadovoljni kvalitetom i čini nam se da je Katalog dobro startovao. Za njegov dalji razvoj su nam potrebni programi i to domaći (iako ćemo, naravno, u Katalog uvrstiti i dobre inostrane programe koji nam stoje na raspolaganju). Obzirom da će cene programa, kao i uvek, biti "proizvodne", "Galaksija" nije ta kojoj je u neposrednom interesu da se Katalog formira. Međutim, vlasnici računara širom Jugoslavije nemaju, bar u sadašnjem trenutku, nikakav drugi vid da na racionalan način razmenjuju programe i tako dođu do kvalitetnog softvera. Katalog bejzik programa će, dakle, predstavljati pomoć za sve vas koji čitate ovaj tekst. Zato svi moramo da shvatimo da, ako želimo da uz minimalnu naknadu koristimo plod rada drugih, i sami moramo nešto pružiti. Ako nam je svima potreban ovaj Katalog, pretražimo stare kasete sa programima, fascikle sa listinzima i beležnice sa idejama pa pošaljimo najbolje od njih. Ne obraćajmo pažnju na činjenicu da već posedujemo ZX81 sa 16 K ili ZX Spectrum, da naš procesor Z80A, na svu sreću, još nije pregoreo, da nismo ljubitelji turističkih putovanja i da nas nagrade, uopšte, ne interesuju - pošaljimo programe zato što su nam potrebni drugi programi.

Vlasnici džepnih računara su odavno shvatili da "Galaksijin" Katalog programa ne može da počiva na radu nekolicine ljudi. Autor ovog teksta je u početku morao da priprema pet-šest svojih programa mesečno i prevodi uputstva još toliko stranih da bi napunio jedan stubac u "Galaksiji", dok danas ne zna gde da smesti jedan dobar strani program po broju "Galaksije". Ako sačekamo, i vlasnici stonih računara će proći kroz istu školu. Ali, mi ne želimo da čekamo - za mesec dana ćemo raspisati novi Konkurs koji treba da nam donese još mnogo kvalitetnih programa. Mi smo dovoljno veliki optimisti da verujemo da će ih i doneti. "Galaksija", smatrajući da za to ima dovoljno razloga, posvećuje značajan prostor stonim računarima i upravo je dovršila jedno specijalno izdanje koje se isključivo bavi tom temom. Od čitaoca očekujemo da nas uvere da smo u pravu i da, u toku sledećih meseci, popune kvalitetnim prilozima orman pomenut u podnaslovu prošlomesečnog napisa.

 
Napomena: Ovaj tekst je unesen sa štampanog teksta iz "Galaksije 141" uz korišćenje OCR programa. Molim Vas da mi ukažete na greške koje primetite.