Galaksija Nova 2-2019

Ne baš savršeni par

Za četrdesetak godina koliko se bavim računarima bilo je mnogo kvarova i havarija, ali su sve one jedva vredne da se pomenu - kako me je svojevremeno jedan serviser televizora "spustio na zemlju" kad sam se interesovao šta je bilo u kvaru, "eto, tu ima hiljadu delova pa je jedan crk'o". Ipak, sećam se jednog kvara iz koga se dalo što-šta naučiti...

Dejan Ristanović

Bilo je to jednog julskog četvrtka 2013. godine. Dođem kući i, kao i svakog dana, uključim računar kad ono... ništa. Mrtav. Totalno. Kao da nema struje. Zapravo sam i pomislio da je kabl iščupan, ali nije. Probam drugi kabl, čak i drugi šteker, sve mrtvo. Otvorim bočnu stranu kućišta, malo cimam kablove i guram ih. Ništa. Ne gori čak ni ona sijaličica na ploči. Zaključak - crklo napajanje.

Monitori i ulazi

Pošto je računar bio u havarisanom stanju a trebalo je obaviti dosta posla tokom noći, rešim da povežem svoj novi ASUS ZenBook na Dell U2713XM monitor - sve je lakše na velikom ekranu. Čudno je da to ranije nisam pokušavao, većina ljudi u kućnim uslovima povezuje laptop na "pravi" monitor i tastaturu da bi udobnije radili, ali za mene je notebook pre svega nešto što koristim kad sam van kuće, a za rad na pravom ekranu (tačnije na dva prava ekrana) koristim desktop PC. Ali kad desktop PC crkne, sva pravila se menjaju...

ZenBook nema DisplayPort priključak, a za povezivanje miniHDMI porta potreban je poseban kabl koji nisam imao pri ruci. Ostalo je da koristim prastari VGA, odnosno miniVGA port na koji se povezuje konverter dobijen uz ZenBook. I tako, uzmem VGA kabl, povežem ga, selektujem VGA ulaz na monitoru i sve lepo radi, uz full HD (1920*1080) sliku. Tačno kako treba.

A onda pritisnem Fn+F8, taster koji omogućava izbor monitora, i kažem "hoću samo eksterni ekran" (inače je bila ista slika na oba). Iznenađenje: monitor pređe u 2560*1440 režim i prikaže sasvim lepu sliku. Da mi se ovo nije desilo, ne bih znao da običnim VGA kablom može da se prenosi i slika rezolucije veće od full HD. Možda bi sada trebalo da proverim da li se može prenositi i 4K slika (3840*2160), ali moj aktuelni monitor Dell U2718Q jednostavno nema VGA ulaz na kome bih to probao. No rekao bih da nije moguće. Kao što sam onda mislio i za 2560*1440...

Tamo i nazad

U petak sam pozvao firmu koja mi sklapa i servisira računare i, svaka im čast, već u 14h dođe njihov serviser Peđa s novim napajanjem. Priključi ga spolja i... ništa. Zaključak - crkla ploča, računar mora u servis. U svoju odbranu moram da kažem da sam, kada je Peđa počupao milion kablova iz računara a pre nego što ga je poneo, rekao "'Ajde da ga probamo bez ičega". I jesmo probali. I takođe nije radilo (ovaj deo je ostao neobjašnjen, uz neku priču "možda je trebalo neko vreme da se kondenzatori isprazne". A možda je i crna magija). Kako god, Peđa je uprtio računar i odneo ga u servis. Posle samo pola sata se javljaju i kažu da računar kod njih radi sasvim normalno. Da li da ga još detaljnije testiraju? Kažem da nema potrebe, donesite ga, baš mi treba računar.

Donese opet grešni Peđa PC, uključi sve moje kablove - ne radi. Fuj. Onda opet počupa kablove, kad za divno čudo računar radi. U nedostatku neke bolje ideje, krenemo da ubadamo jedan po jedan kabl i uključujemo/gasimo računar, sve dok kod jednog USB-a puf, kako ga utakneš, računar mrtav.

 

Krivi spoj

Propratim kuda vodi taj USB kabl i ispadne da se završava četvrtastim USB konektorom koji obično postoji na štampačima, a u taj četvrtasti konektor je umesto štampača utaknut... FireWire mini kabl od DV kamere. Tada su se još koristile DV kamere.

Dok je Peđa nastavio da obilazi ostale klijente i rešava njihove probleme, polako sam tražio šta je ostalo neuključeno i shvatio da pomenuti USB kabl zapravo vodi do USB haba na monitoru. Spremačica ga je verovatno nehotice iščupala i onda, kad je videla da jedan kabl "visi", u naletu loše savesti, brže-bolje u njega utakla ono što se lepo uklapa, a to je po Marfijevom zakonu morao da bude baš FireWire kabl.

Zapravo treba biti zahvalan mehanizmima za zaštitu koji su implementirani na matičnoj ploči, jer bi ovakva veza inače spalila sve i svašta; ovako ploča primeti problem i preventivno isključi napajanje.

I tako naučih nešto što valjda niko na svetu (ili barem niko na Internetu) ne zna: FireWire mini dobro pasuje u USB... ali ga ipak ne treba priključivati tamo!