Računari 12

Elitna groznica

Elite, igra koju smo predstavili još u "Računarima 4", nije više privilegija vlasnika BBC-ja i Electrona: verzije Elite za Commodore 64 i Spectrum su se pojavile sredinom 1985 da bi krajem iste godine, uz oglasne fanfare, pristigle i na jugoslovensko piratsko tržište. Zato smo odlučili da ponovo posvetimo pažnju ovoj fascinantnoj igri i da, kroz napise u ovim i sledećim "Računarima", opišemo kako se stiže do njenog kraja. Pri tom ćemo, naravno, obratiti posebnu pažnju na raznorazna "varanja" koja će vam omogućiti da za veoma kratko vreme i praktično bez napora dostignete magični status "Elite".

Dejan Ristanović

Iako su verzije Elite za BBC-ja, Commodore 64 i Spectrum dela raznih softverskih firmi, sami programi su veoma slični što znači da će vlasnici različitih računara moći manje-više ravnopravno da se koriste savetima koje dajemo pa čak i da upotrebe program za "varanje" koji pripremamo za sledeće "Računare". Verujući da su uputstva za upotrebu sve tri verzije programa identične, dajemo ih na slici 1.

Bez alata nema ni zanata

Na svemirskim stanicama se mogu nabaviti razni uređaji koji povećavaju vatrenu i odbrambenu snagu vaše Kobre 3. Mnogi vlasnici piratskih kopija Elite, na žalost, ne kupuju ove dodatke jer, bez uputstva, ne umeju da ih iskoriste. Velika greška: vaš rejting nikada neće bitnije napredovati ako ne opremite vaš arsenal svim postojećim naoružanjem!

U startu ste opremljeni samo slabim pulse laserom koji je smešten sa prednje strane vašeg broda. Ukoliko, pritiskajući neki od funkcijskih tastera, pogledate na drugu stranu, videćete da se u sredini ekrana ne pojavljuje nišan što znači da ne posedujete lasere kojima biste mogli da gađate brodove koji vam prilaze sa strane ili leđa. Takvi se laseri mogu relativno jeftino dobiti. Sa druge strane, daleko je bolje investirati u snažnije beam lasere ili bar u jedan takav uređaj koji ćete staviti sa prednje strane broda - neprijatelji koje ćete pobiti i teret koji ćete zapleniti će veoma brzo opravdati takvu investiciju. Beam laseri nisu, međutim, ni u kom slučaju konačni: za 5000 kredita se može kupiti military laser koji je višestruko snažniji od običnog: jedan pogodak vojnim laserom će uništiti gotovo svakog neprijatelja! Bez ovakvog se lasera ne možete boriti protiv targoida niti uspešno okončati drugu misiju (kasetna verzija Elite za BBC-ja ne podržava misije niti vojne lasere). Čim skupite potreban broj kredita, kupite prednji i zadnji vojni laser; laseri sa leve i desne strane nisu naročito potrebni jer je njima skoro nemoguće rukovati.

Sledeća važna investicija je nimalo jeftini Energy Unit. Kada vaši prednji štitnici budu istrošeni u toku borbe, počeće intenzivno pražnjenje energetskih rezervi broda. Kada se energija iz četiri rezervoara potoši, brod eksplodira što predstavlja kraj igre. Srećna je okolnost što se energetski rezervoar pune iz spoljnog prostora što višestruko ubrzava energetska jedinica - bez nje nikako ne biste smeli da putujete u svetove u kojima vlada anarhija jer će piratski talasi navaljivati na vas pre nego što vam se energija dopuni. U sledećim ćemo "Računarima" objaviti program pomoću koga ćete sebi dodeljivati energetsku jedinicu strahovite snage i tako postajati praktično neuništivi.

Fuel scoops su vredan dodatak koji ćete vrlo retko koristiti za ono za šta je po imenu namenjen. Vlasnik "skupljača goriva" može, naime, da priđe bilo kom suncu (treba prići toliko da temperatura u kabini dostigne maksimum ali ne više od toga), postaviti se tako da vidite samo vrh zvezde i krenuti napred maksimalnom brzinom. Rezervoari će se ubrzo napuniti i bićete u prilici da kroz hipersvemir otputujete do susedne planete; odredište skoka treba unapred izabrati jer u uslovima visoke temperature nećete moći da mislite na to.

Verujemo da ćete se veoma retku upuštati u sakupljanje goriva: ova je sirovina relativno jeftina i nema je smisla skupljati uz ogroman rizik od pregrevanja. Ovaj ćete metod, dakle, koristiti samo ako ostanete bez goriva u blizini stanice koja šalje policijske brodove za vama i onemogućava vam sletanje. Fuel scoops vam, međutim, omogućavaju jednu mnogo korisniju stvar: skupljanje tereta koji je ispustio vasionski brod koji ste upravo uništili: svaki kontejner koji "upecate" može da bude bezvredan (ako sadrži hranu ili tekstil) ili vredan čitavo bogatstvo. Uz malo hrabrosti možete da pokupite čak i kapsulu za spasavanje u kojoj se krije pilot neprijateljskog broda; on postaje vaš rob koga možete da prodate na prvoj susednoj planeti.

ECM system nije mnogo koristan ali nije ni mnogo skup. On vam omogućava da uništite sve protivničke (nažalost i sopstvene) projektile u vidokrugu i tako sa lakoćom parirate piratima koji nose dirigovane rakete. Sa druge strane, dirigovana raketa se uz malo truda može zaobići ili uništiti tako da ćete taster 'E' pritiskati samo u trenucima panike kada vas nekoliko neprijatelja gađa projektilima. Direktan pogodak projektila vas neće trenutno uništiti ali će teško oštetiti vaše štitnike ili isprazniti bar tri od vaša četiri energetska rezervoara.

Energy Bomb je skup i malo isplativ dodatak koji ćete kupovati tek kada vaše finansije ozbiljno uznapreduju. Svaka se energetska bomba može da eksplodira samo jednom i tom prilikom uništi sve neprijateljske brodove, projektile, teret i ostale objekte u vidokrugu.

Escape Pod (kapsula za spasavenje) se koristi samo u specijalnim situacijama. Za trenutak će vas vratiti na stanicu gde ćete od osiguravajućeg društva dobiti nov brod opremljen poput onoga koji ste izgubili; nedostajaće vam jedino "potrošena" kapsula za spasavanje i teret koji ste prenosili. Daleko je pametnije snimiti vaš status na disketu (ili traku) u svakoj stanici i u slučaju pogibije jednostavno ponovo učitati ovaj snimak.

Docking Computer je san svih početnika u Eliti: da biste trgovali odnosno nabavljali gorivo i opremu morate da slećete na svemirske stanice a pri tim sletanjima redovno ginete! Kupovina kompjutera za sletanje će automatizovati ovaj postupak i smanjiti rizik ali ga neće potpuno ukinuti: čak i kompjuter za sletanje vas ponekad može razlupati o stanicu, pogotovu ako ga startujete previše kasno. Nevolja sa kompjuterom za sletanje je što je veoma skup tako da ćete, kada steknete novac za njegovu kupovinu, verovatno već savršeno dobro sletati i bez njega. Ipak ga kupite: videćete, pre svega, kako kompjuter upravlja brodom a i čuti lepu interpretaciju kompozicije "Na lepom plavom Dunavu" (samo verzija za Commodore 64). Dužni smo vam, naravno, nekoliko saveta za bezbedno sletanje bez kompjutera.

Otvor kroz koji se ulazi u stanicu je uvek okrenut prema planeti. Najlakše ćete ga pronaći ako se približavate stanici tako da vam ona ostaje sa desne a planeta sa leve strane. Gledajte kroz desni prozor sve dok ne ugledate stanicu a zatim zakočite i okrenite brod prema njoj. Dajte umereni gas i pokušajte da usaglasite rotaciju broda sa rotacijom stanice; idealna je situacija u kojoj se vrata stanice prividno ne kreću. Sam ulazak ne morate da izvodite minimalnom brzinom kao što piše u uputstvu za upotrebu programa; uz dosta vežbe ćete čak naučiti da ulećete u stanicu punom brzinom. Najvažnije je da uvežbate sletanje; nema nikakvog smisla da počinjete trgovinu ili gusarenje ako ne umete nepogrešivo da sletite i unovčite rezultate svog truda!

Galactic Hyperspace je veoma skup i teško ga je nabaviti. Omogućava vam da pređete u susednu galaksiju (galaksije su obeležene brojevima 1-9; iz devete ponovo dolazite u prvu) i tako posetite čitav niz novih svetova. Skok u susednu galaksiju koji će potrošiti vaš Galactic Hyperspace se naročito ne isplati - tamo nećete naći ništa novo a i cene raznih roba se neće bitno razlikovati. Jedina korist od intergalaktičkog skoka je što drugu misiju dobijate isključivo ako se nalazite u trećoj galaksiji.

Igra za nepoštene

Za opremanje broda je, dakle, potrebno dosta novca koji se može zaraditi isključivo trgovinom (i gusarenje nije loš izvor prihoda ali za njega treba dobro opremiti brod). Mnogo ćete pogrešiti ako počnete da trgujete pošteno - bankovni račun će vam rasti sasvim postepeno dok će vas neprijatelji neprekidno napadati da bi vam preoteli teret. Daleko je bolje obavljati manje ali unosnije poslove: švercovati narkotike. Narkotici se, naime, mogu kupiti za svega četiri kredita po kilogramu dok se na nekim drugim svetovima mogu prodati i za 104. Obzirom da, kada kupite Large Cargo Bay, možete poneti 35 tona narkotika u jednom putovanju, zarada će iznositi celih 3500 kredita! Nekoliko švercerskih poduhvata i bićete dovoljno opremljeni da se upustite u jednu još nečasniju rabotu: uništavanje policijskih brodova.

Za ovaj je zločin potrebno posedovati prednje i zadnje military lasere. Izletite iz stanice i sačekajte da se malo udaljite od nje a zatim potpuno zaustavite brod i aktivirajte zadnji prozor. Otvorite snažnu vatru iz lasera na ulaz u svemirsku stanicu (gađajte je i projektilom) i za trenutak će se na izlazu pojaviti dva policijska broda. Neka vas to ne zabrinjava - nekoliko hitaca će ih uništiti a ta će sudbina zadesiti i sve koji ih budu sledili. Kada se vaš brod previše udalji od stanice, brzo ga okrenite za 180 stepeni, uništite policijske brodove koji su u međuvremenu izleteli i lagano se približavajte stanici uništavajući nove progonitelje. Za to će vreme vaš policijski status postati Fugitive ali vas to neće previše brinuti - nekoliko skokova kroz hipersvemir i vaša će se poternica izgubiti.

Važno je da zapamtite dve stvari: nikada ne pokušavajte da sletite na stanicu u čijoj ste blizini postali fugitive i nikada ne napadajte policijske brodove dok nosite narkotike. Sva je prilika da će vas kordon policije pratiti ali je vrlo neverovatno da će vas napasti. Ako se napad ipak desi, borba vam ne koristi - čak i ako uništite sve progonitelje, nećete moći da sletite na stanicu. Jednostavno skočite do susednog sistema kroz hipersvemir. Uništavanje policijskih svemirskih lovaca vam ne može doneti neku neposrednu korist a neće vam biti ni zanimljivo; ono je, međutim, najbrži način da steknete viši rejting.

Uništavanjem jednog broda (i postizanjem nekih drugih ciljeva) vaš se skor, naime, povećava za 1. Čim uništite 256 brodova, računar će ispisati poruku Right On Commander i vaš će se rejting popeti za jednu stepenicu (rejtinzi su, kao što verovatno znate, Harmless, Mostly Harmless, Poor, Average, Above average, Competent, Dangerous, Deadly i, konačno, Elite). U početku će svaka Right On Commander poruka povećati vaš rejting za jednu stepenicu ali će biti veoma teško preći poslednji korak - da biste se priključili 'Eliti', treba da dobijete 25 poruka to jest da uništite oko 6500 brodova!

Možete nam verovati na reč da nije ni malo lako postići ovu brojku. Jedini je način da uništavate sve brodove na koje naiđete ne razmišljajući da li je reč o piratima ili o mirnim trgovcima. Od starog kaubojskog principa "prvo pucaj pa onda postavljaj pitanja" treba odustati jedino u sigurnosnoj zoni svemirske stanice: čak i ako vas gusari napadnu, bežite od njih ili skočite u susedni sistem. U protivnom ćete sebi navući na vrat policiju i to u situaciji u kojoj niste spremni da joj se suprotstavite (čak i ako ste spremni, okršaj sa policijom znači automatsku zabranu ulaska u stanicu).

Ovaj napis završavamo programom sa slike 2: njegovim ćete startovanjem na kaseti ili disku dobiti status Harmless komandanta čiji je brod opremljen kompletnim inventarom uključujući i strahovito snažnu energetsku jedinicu koja se ne može nabaviti ni na jednom svetu. Dobar način da započnete igru, zar ne? Ne pokušavajte, ipak, da sami menjate podatke o komandantu (promenom 72. bajta iz DATA liste u &20 postali biste, na primer, Elite) jer su programeri Acornsofta u program ugradili čeksum koji otkriva sve marifetluke. U idućim ćemo "Računarima" otkriti tajne ovoga čeksuma i objaviti program pomoću koga ćete lako i brzo kreirati komandante proizvoljnih karakteristika.

slika 1: ELITE Komande

U stanici
f0  uzletanje.
f1  kupovina robe.
f2  prodaja robe.
f3  kupovina opreme.
f4  karta galaksije.
f5  karta okoline.
f6  podaci o planeti na koju ste pozicionirali kurzor.
f7  cene i raspolo¬ive količine robe.
f8  trenutno stanje broda (oprema, rejting, novac...).
f9  inventar robe koju brod nosi.
strelice  pozicioniranje na svet do koga se putuje skokom kroz hipersvemir.
O  pozicioniranje kurzora u centar mape.
D  rastojanje do sveta na koji ste pozicionirali kurzor.
F  traženje sveta po imenu (Disk verzija).
@  snimanje rejtinga na traku/disk.
COPY  zamrzavenje igre
DELETE  odmrzavanje igre
Dok je igra zamrznuta
ESCAPE  prekid igre.
J  prebacivanje keyboard/joystick.
K  okretanje kanala na joystick-u.
S  uključivanje zvuka.
Q  isključivanje zvuka.
Dok je brod u svemiru
A  laseri.
T  nišanjenje projektilom.
M  ispaljivanje projektila (samo ako je prethodno usmeren tj. ako njegov kvadratić u levom donjem uglu ekrana svetli crveno).
U  deaktiviranje nanišanjenog projektila.
E  uništavanje svih (vaših i protivničkih) projektila u okolini; samo uz ECM.
ESCAPE  iskakanje kapsulom za spasavanje.
TAB  aktiviranje energetske bombe.
D  aktiviranje kompjutera za sletanje.
P  deaktiviranje kompjutera za sletanje.
S  gore.
X  dole.
<  rotacija levo.
>  rotacija desno.
SPACE  gas.
/  kočenje.
J  skok kroz prostor (samo ako je 'Condition Green').
H  skok kroz hipersvemir.
CTRL H  skok u drugu galaksiju.
f0  pogled napred.
f1  pogled nazad.
f2  pogled levo.
f3  pogled desno.
COPY  zamrzava igru.
DELETE  odmrzava igru
Kontrolni panel
Levo gore  stanje prednjih štitnika.
Ispod  stanje zadnjih štitnika.
Ispod  količina goriva.
Ispod  temperatura u kabini.
Ispod  temperatura lasera.
Ispod  rastojanje do planete.
Levo dole  broj torpeda koja posedujete.
Desno gore  brzina kretanja.
Ispod  penjanje/spuštanje i rotacija.
Ispod  energija (četiri reda).
Sredina  radarski ekran
 
slika 2:

10 REM
20 REM E L I T E
30 REM
40 REM Kreiranje 'Harmless' ali
50 REM prebogatog komandanta
60 REM
70 REM Dejan Ristanovic 1986.
80 REM
90 REM "Racunari 12"
100 REM
110 REM
120 c=0
130 FOR i=&4000 TO &404B
140 READ a
150 c=c+a
160 ?i=a
170 NEXT i
180 IF c<>3940 THEN
PRINT "Proveri DATA liste":END 
190 FOR i=&404C TO &404F
200 ?i=0
210 NEXT i
220 *SAVE E.Krez 4000 +100 0 0
230 END
240 
250 REM Zamena linije 220 za
260 REM kasetnu verziju Elite:
270 
280 *SAVE Krez 4000 +100 0 0
290 
300 DATA 14,18,160,82,210,66,16,154
310 DATA 189,32,10,28,42,70,132,3
320 DATA 151,151,151,151,0,0,37,0
330 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
340 DATA 0,0,0,0,0,0,0,0
350 DATA 255,255,0,20,255,255,255,0
360 DATA 0,0,0,4,0,6,10,2
370 DATA 0,3,54,32,56,40,41,29
380 DATA 0,53,2,15,2,0,88,0
390 DATA 0,0,207,134