Računari 4

Svemirska Elita

'Elite' je igra koja poslednjih meseci postaje zaštitni znak Acorn-ovih kompjutera - od Anđelka Zgorelca smo čak saznali da ima hakera koji kupuju BBC samo da bi se okušali u ovoj igri! Videćemo da za ovakve pohvale ima mnogo razloga.

Dejan Ristanović

'Elite' je, po našem mišljenju, prva kompjuterska igra koja predstavlja pravu kombinaciju avanture i akcione igre. Na početku dobijate skromno opremljen brod Kobra 3; radi se o malom ali brzom svemirskom brodu koji je u suštini namenjen svemirskoj trgovini. Ova trgovina se obavlja između svemirskih baza koje orbititraju oko planeta. U svakoj od osam galaksija se nalazi više od 250 svetova; svaki od njih ima različite stanovnike, različito razvijenu industriju, različit način života i različitu političku strukturu (od anarhije to federativne države). Zavisno od tih parametara, cene raznih dobara bitno variraju pa će vešt trgovac kupovati na jednom svetu ono što se traži u drugom i tako zarađivati novac. Obzirom da svemirske banke ne postoje, zarađeni novac možete da ulažete u dalje opremanje vašeg svemirskog broda (kupovinu boljih lasera, kompjutera za manevrisanje, kapsula za spasavanje, dodatnih rezervoara za gorivo, odbranbenih sistema i sličnih stvari) ili u "proširenu reprodukciju".

Do sada nismo pomenuli ništa što bi bilo suštinski novo - mnoge igre avanture se zasnivaju na sličnim principima. Putovanje između svemirskih stanica nije, međutim, ni malo jednostavan zadatak. Posle skoka kroz hiper svemir (šta bi autori igara bez Asimova?) vaš brod se nalazi daleko od sigurnosne zone stanice; da biste stigli do nje moraćete da se borite sa neprijateljima koji žele da vas unište i opljačkaju. Ti neprijatelji su nekadašnji trgovci kojima je dosadilo da žive pošteno i koji su postali vasionski pirati, najveće zlo svemira. Iz Uputstva ćete saznati da pirata ima najviše u okolini sistema u kojima vlada anarhija ali ćete ubrzo, na svoju žalost, primetiti da ih u stvari ima svuda. Sa piratima se možete boriti, možete da bežite od njih a možete i da im se pridružite. Ukoliko se odlučite na ovo poslednje ili ako trgujete nekim zabranjenim materijalima (narkotici i robovi), rizikujete da vaš policijski dosije dobije karakteristiku 'Fugitive' što znači da će vas napadati lovci na ucene a i da postoji mogućnost da vas negde presretnu policijski brodovi tipa GH PulseShip.

Svemirska borba je divno rešena, sa brzom trodimenzionalnom grafikom i animacijom koja može da služi na čast svakom simulatoru letenja. U svakom trenutku možete da se "osvrćete" na sve strane gledajući kroz prozore koji se nalaze napred, nazad, levo i desno (za gledanje gore i dole morate da napravite mali manevar). Zvuk je takođe prvoklasan mada previše prodoran.

Čak i kada ste ušli u područje stanice, očekuje vas komplikovano sletanje: treba pronaći mala vrata sa jedne njene strane i proći kroz njih veoma precizn određenom brzinom. Zato je, bar za autora ovoga teksta, prva veća investicija bila kupovina "Docking Computera" koji (uh!) košta celih 1000 jedinica kredita (poređenja radi, na početku igre imate ukupno 100 jedinica kredita ali, pogotovu ako se usudite da trgujete narkoticima, možete dosta da zaradite). Kada ste uspešno sleteli vidite još malo BBC-jeve grafike (samo oni koji su kupili verziju na disku) i počinjete sa trgovinom.

Cilj igre je dosta teško opisati obzirom da je zavistan od karaktera igrača. Nekome je jedini cilj da mirno zarađuje novac i rizikuje što manje; novčani saldo takvoga će stalno rasti ali će njegov rejting biti uvek "Harmless". Neki piloti žele da se bore pa će polako postati "Mostly Harmless", zatim "Poor", "Average", "Above Average" i "Competent". Oni koji ulože više meseci u igru imaju šanse da postanu "Dangerous" a onda i "Deadly"; do sada je samo četvorici hakera uspelo da pređu poslednju prepreku i postanu "Elita"! Svemirski kapetan može da živi i na druge načine (na primer da bude "lešinar" ili da skuplja energiju zvezda) ali će ovakvo nešto biti retko i manje interesantno.

Igra Elite za BBC i Electron košta 15 funti i, po mišljenju autora ovoga teksta, vredi svaki peni te sume. Uz kasetu dobijate uputstvo na 64 strane, mali naučno fantastični roman inspirisan igrom, poster koji možete da zalepite iznad stola i ponudu da učestvujete u nagradnoj igri. Svaki bolji rezultat možete, naime, da snimite na kasetu kojom prilikom dobijate verifikacioni kod na osnovu koga dokazujete svoj rejting. Najbolji će dobiti veoma vredne nagrade.

Ukoliko posedujete disk jedinicu, možete da nabavite disk verziju Elite koja je daleko bolja od kasetne: postoji mnogo više različitih svemirskih brodova, na ekranu se prikazuje situacija u svemirskoj stanici i mnogo drugih sitnica. Za ovo zadovoljstvo se, umesto 15, plaća 17 funti. Na kraju i jedna reč upozorenja: ako je Elita najbolja Acornsoft-ova igra, onda je i najbolje zaštićena. Možete li da se priključite eliti (softverskih) pirata koji su uspeli da prekopiraju ovaj program?