Sa bejzika na paskal

Zadnjih dana 1987. godine, u jedno ledeno jutro (tj. oko 13 časova) sedeo sam u Redakciji časopisa "Računari" i primao čestitke zbog nedavno objavljenog umetka o mašinskom jeziku za 6502. Većina "čestitki" se, doduše, odnosila na činjenicu da sam napisao barem 50% više teksta nego što je trebalo, pa je bilo silne muke sa kraćenjem i prelomom. Ali ja sam sve to primao kao kompliment :)

Bilo kako bilo, umetak nije loše prošao, pa sam zaslužio nagradu, tj. zadatak da pišem sledeći. Vreme mašinskih jezika prolazi, rekoše mi, bejzika su svi siti, dakle sedi i piši nešto ozbiljno: paskal ili forth, po želji. U stvari, svi su bili sigurni da ću izabrati forth, jer sam ranije puno radio sa HP-41C, pa kao i to mu dođe nekakva obrnuta poljska notacija...

E pa, to je bila greška: pošto sam malo prelistao literaturu, zaključio sam da me forth baš ni malo ne privlači i opredelio se za paskal. Tako je nastao umetak "Sa bejzika na paskal", objavljen marta 1987. u "Računarima 24".

Da budem iskren, nisam pretpostavljao da će taj tekst postati toliko poznat - napisao sam ga kao što bih napisao i svaki drugi. Vrlo brzo sam primetio da se puno kopira, a onda i da ga u raznim školama (pa čak i na jednom fakultetu) koriste kao udžbenik. Da bi stvar bila još zanimljivija, tekst me je godinama "pratio", tražili su mi ga na kopiranje, a čujem i da se dan-danas koristi na mnogim mestima. Pošto su "Računari 24" davno rasprodati, 1993. sam ga stavio na Sezam, odakle je puno download-ovan. Na molbu nekoliko kolega iz raznih krajeva ex-YU, evo ga najzad i na mojoj Web strani - ko želi da ga preuzme i koristi na bilo koji način, dobrodošao je! Baš kao i oni koji bi da pročitaju "nastavak" ovog umetka, "Sa bejzika na C".

Nisam stigao da tekst prevedem u HTML, tako da je ovde u čistom ASCII obliku. Uzmite u obzir da su primeri dati na ISO paskalu i u svoje vreme testirani na Acorn BBC B računaru. Pretpostavljam da će manje-više sve raditi i na Turbo Pascal-u, ali nisam probao.

Preuzmite tekst Sa bejzika na paskal - ZIP arhiva, 70 KB.