Dejan Ristanovic - Fotografija

Dejan Ristanovic

Dobrodošli na moju Web stranu!

Dejanovi saveti Biografije obično počinju datumom rođenja, ali ću ovde malo preokrenuti stvari pa početi od 23. jula 1979. godine, kada sam kupio svoj prvi računar, Texas Instruments 58. Bila je to fantastična mašina, njenih 500 bajta memorije zaista nije bilo lako popuniti! Ipak, tih 500 bajta je bilo dovoljno da naučim programiranje i tako stanem na stazu kojom se, eto, krećem već 16 godina, uz razne promene koje ću ovde predstaviti kroz priču o mojim kompjuterima.

Od 1981. godine pisao sam u časopisu "Galaksija" o džepnim programabilnim računarima, da bih januara 1984. napisao specijalno izdanje "Galaksije" Računari u vašoj kući. Nekako baš u to vreme, događaji su počeli da stižu jedan drugi i u Jugoslaviji se konačno čulo šta je to računar, a mnogi su čak i odlučili da to čudo nabave.

Specijalno izdanje "Računari u vašoj kući" je kasnije preraslo u časopis "Računari", za koji sam pisao 11 godina, objavivši preko 30 megabajta teksta (dok se radilo sa disketama, činilo mi se da sam napisao mnogo toga... pošto sada tih 30 MB zauzima beznačajni delić jednog CD-ROM-a, moraću da prestanem da uživam u kvantitetu). Marta 1995. godine sam, zajedno sa Vesnom Jeremić i Zoranom Životićem, osnovao firmu PC Press, koja izdaje časopis za profesionalnu primenu računara "PC", čiji sam glavni urednik.

Krajem 1989. godine sam, zajedno sa Zoranom Životićem, osnovao sistem za modemske komunikacije Sezam, u okviru časopisa "Računari". Sezam je ubrzo postao najveći sistem te vrste u Jugoslaviji; tokom šest godina imao sam zadovoljstvo da budem njegov sistem administrator. Kada smo zaključili da je razvoj Sezama u uslovima u kojima se nalazi spor i nesiguran, učestvovali smo u osnivanju SezamaPro, koji uspešno radi od 19. decembra 1995. godine.

Dosta sam se bavio i konsultantskim poslovima, projektovanjem računarskih sistema i, naravno, programiranjem. Najčešće sam pisao raznorazne baze podataka, programe za prelom specifičnog teksta i mikroprocesorski softver. Na sledećim stranicama, koje čine glavni deo ove prezentacije, čitaćete o projektima na kojima sam radio, a za one koji vole da vide i lične stvari, skenirao sam nekoliko slika iz albuma...

Za sva pitanja i komentare tu je email. Moj username je dejanr, manje-više na svim domaćim sistemima, mada preferiram adresu dejanr@sezampro.yu.

Web strane koje vredi pogledati
Racunari u vasoj kuci - elektronsko izdanje
Kako je nastao casopis "PC"