YU slova na Web strani... stoti put

 

Posle instalacije Internet Explorer-a 4.0, sačekalo me je neprijatno iznenađenje: umesto nekih slova na mojoj Web strani (recimo ž) video se zlosrećni kvadratić. Gledana iz IE 3 ili iz istoimene verzije Navigator-a, YU slova su izgledala sasvim Ok - samo je verzija 4 (i to oba programa!) pravila problem.

Posle kraćeg istraživanja, pokazalo se da nova generacija browser-a ne trpi da se YU slova izražavaju u obliku &#kod; a kao za inat, FrontPage upravo na taj način kodira YU slova. Sve to pod uslovom da vam je Windows 95 podešen za američko podnevlje – ako napišete da ste u Hrvatskoj ili Sloveniji, FrontPage sve sam sredi.

Da bih ovo makar "pokrpio", napravio sam programče ISO.EXE koje deluje na sve .HTM fajlove u tekućem direktorijumu i u njima najpre windows-1250 zameni sa windows-1250, a onda svako slovo zadatu u obliku &#vrednost; zameni odgovarajućim kodom tako da se prezentacija normalno vidi.

Obzirom da je program napisan za nekih 15 minuta, algoritam za pretraživanje mu je prilično glup, tako da "opravka" nekog velikog HTML-a u kome nema stringa windows-1250 ume da potraje. Svakako ima i razne druge mane, ali bar meni je uradio posao, pa će možda i vama. Ako nekome napravi štetu... originalni HTM fajlovi ostaju u tekućem direktorijumu, sa ekstenzijom BAK.

 

Preuzmite ISO.ZIP