Infofest 97

 

Sinoć, 3. oktobra, završio se "Infofest", festival informatičkih dostignuća koji se već četvrti put, u organizaciji Vlade Crne Gore i firme Biznis Link, održava u Budvi. Ovogodišnji "Infofest" trajao je tokom čitave prethodne sedmice i okupio petnaestak odabranih izlagača i preko 1000 učesnika. Kao i ranije, izloženi su i probrani naučni i stručni radovi, a firme-izlagači su organizovale prezentacije i kompanijske dane.

Zatvarajući skup, Branimir Gvozdenović, predsednik festivala, Milan Mrvaljević, direktor festivala i dr Branko Lazarević, predsednik stručnog odbora, istakli su da je ovogodišnji "Infofest" po posećenosti prevazišao prethodne, a da je konkurencija za nagrade bila oštrija nego ikad. Uz nekoliko nagrada za permanetno prisustvo koje su dobile razne firme - učesnici, glavnu nagradu su ravnopravno podelili SBS - IBM i Energodata. Nagradu za nastup kojim je publika bila posebno zadovoljna dobio je EPI (neki su, posle sjajnog EPI-jevog koktela, rekli da bi ovogodišnji "Infofest" mogao da se zove "Epifest"), dok je prvi autor najboljeg izloženog rada dr Zoran Jovanović sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Časopis "PC" će pisati o "Infofestu" u narednom, novembarskom broju, a za sada nekoliko impresija. "Infofest" je i ove godine bio fascinantna, dobro organizovana manifestacija - za razliku od prošle godine, čak je i vreme bilo savršeno, uz samo jedno kišovito prepodne. Posetilaca je bilo veoma mnogo, a njihov nivo je prevazilazio mnoge druge manifestacije - osim stručnjaka i poslovnih ljudi koje su njihove firme poslale da osmotre događanja na Infofestu, bilo je tu i mnogo poslovnih partnera raznih izlagača, koji su došli da bi osmotrili ponudu i, rasterećeni svakodnevnih obaveza, detaljnije porazgovarali o daljoj saradnji i novim projektima. Za nas je posebno interesantan bio nastup firme Amber Software, koja je prezentirala aktuelno rešenje komunikacije računara u LAN i WAN mrežama, primenjeno u jednom ogromnom osiguravajućem zavodu.

Novitet ovogodišnjeg Infofesta bio je veliki broj renomiranih stranih naučnika, koji su izlagali rezultate svoga rada i, kroz niz sesija i okruglih stolova koje je vodio dr Veljko Milutinović (ETF Beograd), diskutovali sa kolegama iz Jugoslavije. Nažalost, ove sesije su bile prilično slabo posećene, verovatno zbog toga što su se bavile usko specijalizovanim oblastima, van dometa velike većine posetilaca.

Utisak gotovo svih izlagača sa kojima smo razgovarali jeste da se među posetiocima našlo više stručnjaka za razne oblasti informatike, a manje onih koji odlučuju (direktori i menadžeri) nego prethodnih godina. Razlozi za to mogu biti u nestašici novca, koja navodi direktore da se (preko svojih stručnjaka) za sada samo informišu, a ne i da odlučuju o nabavkama. Izlagači su imali i primedbe na veoma visoke cene zakupa štandova, pa je bilo i zanimljivih "dovijanja" - firma "Informatika" je, recimo, odlučila da se svojim poslovnim partnerima ne predstavi u salama elitnih hotela "Avala" i "Mogren", već na brodu koji je nekoliko puta vozio informatičare u obilazak Budve, Svetog Stefana i okolnih mesta.

Posle sedam dana provedenih u prijatnom (mada, zbog predizbornih plakata pomalo neobičnom) ambijentu grada Budve, velika većina učesnika je mogla samo da kaže da će i sledeće godine, krajem septembra, biti na istom mestu...

Dejan Ristanović