Internet Crna Gora

 

Jednu od najposećenijih prezentacija upravo završenog Infofesta (Budva) održala je firma "Internet Crna Gora", prvi Internet provajder u Crnoj Gori. U pitanju je firma u mešovitom vlasništvu (među vlasnicima se ističu Vlada Crne Gore, odnosno Sekretarijat za razvoj, i PTT) koja će početi robni rad tokom oktobra.

"Internet Crna Gora" će za početak koristiti 64 kbit/s link do Beograda tj. BITS-a, dok se za bližu budućnost planira 128 kbit/s satelitski link direktno do stranog provajdera. Postojaće tačke prisustva u više gradova, pri čemu se počinje o Podgorice. Detalji o broju ulaznih linija i cenama za sada nisu saopšteni.

Inače, čitav "Infofest 97" (svi izlagači koji su to želeli) bio je povezan na Internet preko linka ove firme. Dva računara stavljena u svojevrsni Web cafe nisu bila dovoljna da prime sve zainteresovane, pa je gužva bila velika. Bilo je prekida u radu linka, ali je brzina prenosa bila sasvim zadovoljavajuća.

Izgleda da će i Crna Gora konačno dobiti komforan pristup Mreži svih mreža, a neke naše informacije govore da firma "Internet Crna Gora" neće biti jedini provajder...

 

Dejan Ristanović