CirFName 1.2

Copyright (C) 2011-2019 Dejan Ristanovič

Dodata je mogućnost da se velika slova u imenima fajlova pretvaraju u mala (parametar /lc) i ispravljen bag kod preimenovanja foldera.

CirFName 1.0

Copyright (C) 2011 Dejan Ristanović

Neko vam je dao stablo foldera prepunih fajlova čija su imena ćirilična, ili latinična "sa kvačicama", a iz nekog razloga vam takva imena ne odgovaraju. Treba ih pretvoriti u imena koja će se sastojati samo od ASCII znakova.

Ima sto načina da se ova konverzija uradi, ali meni ni jedan od njih nije odgovarao pa sam napravio sto prvi, CirFName. Stavite CIRFNAME.EXE u neki folder u PATH-u, recimo c:\windows\system32, otvorite komandni prozor, pređite u folder gde se nalaze ćirilični fajlovi i otkucajte CIRFNAME. To bi bilo sve što je potrebno.

Program će preimenovati fajlove u tekućem folderu i u svim folderima ispod njega, do prilično neograničene dubine. Eventualna latinična imena ne dira, ali ako u njima ima naših slova č, ć, đ, š, ž, on ih menja u c, c, dj, s, z. Ako se pri preimenovanju javi ime koje već postoji (recimo, u folderu postoje fajlove točak.doc i tocak.doc), dodaće imenu fajla broj 1 (tocak1.doc), pa onda još jedan broj 1 i tako dok ne nađe "slobodno" ime. 

CirFName je besplatan program, možete ga slobodno distribuirati i koristiti. Radio je na nekoliko mesta na kojima je proban, ali je tretman "stranih" slova na raznim operativnim sistemima i njihovim verzijama đavolja rabota, pa je teško biti siguran da će program raditi i kod vas. Srećom, lako ga je probati

Dejan Ristanović www.dejanristanovic.com

PC Press www.pcpress.rs